Ters Lale Hikayesi

​​​​​​​Farklı yapısı ve kendine özgü hikayesi ile göz kamaştıran ters lale her yaştan insanın dikkatini çekmeyi başarıyor. Hüznün sembolü olarak ifade edilen ters lale en eski süs bitkisi olarak biliniyor. Ters lale birden farklı hikaye ve efsanede kendine yer bulan özel çiçeklerden biri. Bu nedenle günümüze kadar gelmeyi başaran ters laleyi farklı dönem ve hikayelerde görebilirsiniz.

Farklı yapısı ve kendine özgü hikayesi ile göz kamaştıran ters lale her yaştan insanın dikkatini çekmeyi başarıyor. Hüznün sembolü olarak ifade edilen ters lale en eski süs bitkisi olarak biliniyor. Ters lale birden farklı hikaye ve efsanede kendine yer bulan özel çiçeklerden biri. Bu nedenle günümüze kadar gelmeyi başaran ters laleyi farklı dönem ve hikayelerde görebilirsiniz. Ters lale çiçeği 19. yüzyılın sonuna kadar sadece Osmanlı topraklarına has bir tür olarak varlığını koruyan çiçeklerden biri. Anadolu coğrafyasına ve toprağına has bir tür olan bu ters lale; endemik bir tür olarak biliniyor. Yüksek ve meyilli dağlarda kendine yer bulan ters lale çiçeği aynı zamanda Anadolu’nun başına gelen tüm acıları simgeleyen bir çiçek türü. Ters lalenin yapısı ve kırmızı renginin Anadolu’da yaşanan felaketlerden dolayı böyle olduğuna inanılıyor. Köklü geçmişi ve farklı yapısı ile hayatınızdaki yerini alan ters lalenin asıl hikayesini merak ediyor olabilirsiniz. 

İşte efsanelere konu olan ve kültürel geçmişiyle varlığını hissettiren ters lalenin hikayesi:

 

Eski hikayelere baktığınızda Ferhat ile Şirin’in aşkının ters lale ile ilişkilendirildiğini görebilirsiniz. Rivayete göre Şirin ve Ferhat kavuşamadığı için bu lale ters bir yapıya bürünmüş ve kırmızı renge dönüşmüştür. 

 


Aşk konusunda da ters lale çiçeği ile ilgili birden farklı anlamları bir arada görebilirsiniz. Ters lale büyük aşkların ve birbirine kavuşamayan sevdalıların çiçeği olarak anlamlandırılıyor. Anadolu'nun birçok yerinde ters lale ağlayan gelinlerin ve mutlu olamayan insanların çiçeği olarak tasvir ediliyor. Ters lalenin yapısı boynu bükük bir şekilde olduğu için ağlayan bir kişiye benzetiliyor. Boynu bükük olan lalenin üzerine gelen su damlaları direk aşağıya doğru akıyor. Bu nedenle boynu bükük ve damlayan sular nedeniyle bu çiçeğe ağlayan gelin ismi veriliyor. 

 

 

Ters lale çiçeği aynı zamanda mimari alanında öncü olan Mimar Sinan ile bağdaştırılarak farklı bir hikaye halini alıyor. Rivayete göre Selimiye Camisi’ nin yapılacağı yer lale bahçesi içerisinde yer alan bir kadının evidir. Mimar Sinan camiyi bu alana yapmak istediğini söyler. Evin sahibi olan kadın ise lalelerle dolu bahçesini vermeyi kabul etmez. En sonunda kadın yapılan eserde kendine ait bir parçanın bulunması şartı ile caminin yapılmasına müsade eder. Bunun üzerine Mimar Sinan camide yer alan müezzinler mahfilindeki mermer ayağa bu ters lale motifini ekletir. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler