Ömründe Bir Kez Çiçek Açan Bitki; Agave

Her bitkinin kendine özgü rengi, görüntüsü ve özelliği vardır. Tıpkı insanlar gibi onların da birbirinden farklı karakterleri ve ihtiyaçları vardır. Kimisi ilkbahar aylarında çiçek açar, kimisi kışın. Bazıları ise ömründe sadece bir kez… 

Her bitkinin kendine özgü rengi, görüntüsü ve özelliği vardır. Tıpkı insanlar gibi onların da birbirinden farklı karakterleri ve ihtiyaçları vardır. Kimisi ilkbahar aylarında çiçek açar, kimisi kışın. Bazıları ise ömründe sadece bir kez… 

Agave bitkisi, ömründe sadece bir kere çiçek açan nadir bitkilerdendir. Halk arasında sabır otu veya sabır olarak bilinen Agave çiçeği Agavaceae ailesinden gelmektedir. 

 

Agave Nedir? 

 

Agave bitkisi Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan ender bir bitkidir. Agave bitkisini yıllarca yetiştiren kimseler bile onun çiçek açtığını göremeyebiliyor. Çünkü bu bitki ortalama 60 ila 100 sene arasında sadece bir kere çiçek açıyor. Bu sebeple Agave bitkisinin çiçek açtığını gören insanlar kendilerini oldukça şanslı hissediyor. Yıllarca çiçek açmayan bu bitki için bazıları ona yüzyıl çiçeği diyor.

Agave en çok Orta Amerika ve Meksika bölgelerinde yetişen bir bitki. Ülkemizde de Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişebilmektedir.  Agave ve Littaea olmak üzere iki grubu bulunan bu bitkinin yaklaşık olarak üç yüz türü bulunmakta. 

 

 

Tropikal iklim şartlarını seven Agave bitkisi tıpkı bir kaktüs gibi çok fazla su istemeyen bir tür. Ayda sadece bir kere bile sulanırsa onun için yeterli olacaktır. Sadece 50 - 60 cm civarında boyu olan Agave bitkisi yaklaşık 10 metre boyutunda çiçek açabiliyor. Agave bitkisini çoğaltmak isterseniz mevcut bitkinin taze bir yaprağını keserek toprağın altına gömmeniz yeterli. Yüzeye yakın olarak gömeceğiniz yaprak size birçok agave bitkisi halinde geri dönecektir. Yaprağı gömdüğünüz toprağı sulayıp üç ay kadar beklemeniz yeterli.

 


Agave Şurubu Nedir? 

 

Genellikle şurup olarak kullanılan agave bitkisi özellikle Amerika ve Avrupa’da oldukça popülerdir. Şeker ile kıyaslandığında daha az glikoz içeren agave şurubu tatlandırıcı olarak bile kullanılmaktadır. Mayalandırmayı hızlandırması yönüyle de popüler olan bu şurup tatlılarda da kullanılıyor. 
Organik agave şurubu, cilt enfeksiyonlarına ve iltihaplanmalara da iyi gelebiliyor. Bu sebeple çoğu zaman ilaç olarak da tercih edilebiliyor. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğu bilinen agave şurubu mikropları azaltıyor. 


Agave aynı zamanda tokluk hissi verdiği için kilo vermeye çalışan insanlar tarafından da sıklıkla tercih edilebiliyor. Agave içerdiği lif sayesinde bağırsak problemlerinin giderilmesine yardımcı olabiliyor.


Anlayacağınız üzere ömründe sadece bir kez açan ve sonrasında çürüyen bitki Agave, şurubuyla insanları şifalandıracak kadar önemli ve eşsiz bir bitki. Eğer çiçek açmış bir agave bitkisi görürseniz ne kadar şanslı olduğunuzu unutmayınız. 
 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler