Tatildeyken Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?

Tatile gitmek istiyorsunuz fakat gözünüz gibi baktığınız çiçeklerinizde aklınız kalıyor değil mi? Bitki severler olarak biliyoruz ki birçoğumuz tatile giderken onları evde bırakmak istemiyor fakat başka bir çare bulamadığımız için bırakıp gitmek zorunda kalıyoruz.

Tatile gitmek istiyorsunuz fakat gözünüz gibi baktığınız çiçeklerinizde aklınız kalıyor değil mi? Bitki severler olarak biliyoruz ki birçoğumuz tatile giderken onları evde bırakmak istemiyor fakat başka bir çare bulamadığımız için bırakıp gitmek zorunda kalıyoruz. Saksılar dolusu bitki yetiştirenler ve onları yalnız bırakmak istemeyenler bu yazımız sizin için! En iyi ihtimalle bir yakınımıza anahtar bırakıyor çiçeklerimize gözleri gibi bakmalarını rica ediyoruz. Ama yine de kafamızdan güneşe fazla maruz kalmaları ya da susuz kalma ihtimalleri gitmiyor. Bu yazımız sizler tatile giderken aklınız çiçeklerinizde kalmasın, geri döndüğünüzde onları sapasağlam ve rengarenk bulabilin diye, gelin hep birlikte neler yapabiliriz inceleyelim.


Suyu çok seven bitkiler için sulama yöntemi


Eğer bitkiniz sürekli sulanma ihtiyacı olan bir bitki ise bir kap veya leğenin içine su koyarak bitkinizi saksısı ile birlikte içine koyabilirsiniz. Suyun seviyesinin saksınızın seviyesinin üstünde olmaması çok önemlidir. Bu şekilde bitkiniz ihtiyaç duyduğunda rahatça su çekebilecektir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta çok fazla değil, sadece 1 – 2 drenaj deliği bulunması gerektiğidir. Aksi takdirde bitkiniz fazla su çekerse köklerinde çürüme meydana gelebilir. Bu yöntemi sadece çok su seven bitkileriniz için uygulamayı unutmayınız. Eğer suyu çok tercih etmeyen bir bitkiye uygularsanız sonu hem sizin için hem de çok sevdiğiniz bitkinin için hüsran olacaktır.   


Daha az sulamaya ihtiyaç duyan bitkiler için iplikle sulama yöntemi


İplikle sulama yöntemi, suya aşırı miktarda ihtiyaç duymayan bitkilerinizin için ihtiyaç duydukları kadar suya, ihtiyaç duydukları anda kolayca ulaşmalarını sağlamanızın yoludur.
Bu yöntemde yapmanız gereken öncelikle bir tencere veya kaba su doldurmak. Sonrasında bitkilerinizi bu kabın yakınına getirin. Fakat su dolu kabınız bitkilerinizden biraz daha yüksekte dursun. Ardından her bitkiniz için bir örgü ip alın (ayakkabı bağcığı gibi bir ipte olabilir). İpin bir ucunu bitkilerinizin toprağına yerleştirin, diğer ucunu ise su dolu kabın içine koyun. İp aracılığı ile bitkileriniz ihtiyaç duydukları anda suya kavuşacaktır.

 


İçi su dolu bir şişeyi ters bir şekilde bitkinizin toprağına saplama yöntemi 


Geniş saksılı ve bol topraklı bitkileriniz için siz tatildeyken ihtiyaç duyacağı kadar su miktarı içeren bir şişe bulun. Bu cam şişe veya plastik bir şişe olabilir. Ardından hemen ters çevirerek bitkinizin toprağına saplayın ve dik bir şekilde durmasını sağlayın. İlk başta fazla su geliyormuş gibi gözükse de sonrasında ters çevirdiğiniz şişedeki su azar azar toprağa karışacaktır.
Sulanmaya çok ihtiyaç duymayan bitkilerinizin yanına su dolu bir kap bırakma yöntemi
Bitkimin yanında duracak bir kap su bitkim için ne işe yarayacak dediğinizi duyar gibiyiz. Eğer kaktüs gibi bitkileriniz var ise bitkiniz suya pekte ihtiyaç duymuyor demektir. Ama yine de aklınız onlarda kalmasın istiyorsanız bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Sıcak havalarda kap içinde koyduğunuz su buharlaşarak çiçeğinize nem sağlayacaktır.

 


Bitkilerinizi direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacak ama güneşsiz de kalmayacak bir yerde tutunuz 

Bitkilerinizin doğru yerde konumlanması her zaman çok önemlidir. Havalar çok sıcak olduğunda bitkinizin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalması iyi olmayacaktır. Bu yüzden direkt olarak güneş vuran bir noktaya bırakmanızı önermiyoruz. Ama bunun yanı sıra kapkaranlık ışık görmeyen bir odada da durması iyi olmayacaktır. Bu iki durumun ortasını bulup hem güneşten faydalanacağı hem de güneşten kurumayacağı bir konum bulmalısınız. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler