Dünyanın En Büyük Çiçeği Rafflesia

Dünyada sekiz yüz milyona yakın çiçek türü olduğu düşünülüyor. Fakat bu kadar ilginç olanına bir daha denk gelinir mi bilemiyoruz. Gelin sizi tanıştıralım; dünyanın en uzun ve en büyük çiçeği; Rafflesia...

Dünyada sekiz yüz milyona yakın çiçek türü olduğu düşünülüyor. Fakat bu kadar ilginç olanına bir daha denk gelinir mi bilemiyoruz. Gelin sizi tanıştıralım; dünyanın en uzun ve en büyük çiçeği; Rafflesia...


Rafflesia ender görüldüğü için hala gizemini koruyan ve hakkında çok fazla bilginin olmadığı bir bitkidir. Joseph Arnold ve ekibi tarafından 1818 yılında Endonezya Yağmur Ormanlarında bulunmuştur. Oluşması çok zor olan bu bitkiyi görmekte çok zordur.

 


Yaklaşık iki yüz yıl önce keşfedilen çiçek, ilk kez 46 milyon yıl önce çiçek açmaya başlamıştır. İlk açtığında sadece 2 cm olan çiçeğin boyutu evrildikçe büyümeye devam ediyor.
Rafflesia çiçeği boyutunun büyüklüğünün aksine, yaşama süresi yalnızca 2 hafta olan bir bitkidir. İlk hafta çiçek açan bitki ikinci hafta ölmektedir. Sadece Endonezya’nın Sumatra - Borneo adaları ve Tayland’ın Khao Sok Milli Parkı‘nda görülmektedir. Dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia; 11 kilograma kadar çıkabilir. Boyu ise 1 metreye kadar uzanabilir. Dalları, kök ve yaprakları yoktur. Tohumu da olmayan bir çiçek olan Rafflesia, ağaçların kökleri üzerinde parazit olarak yeterli ısı ve suyu bulunca oluşmaktadır.


Rafflesia oldukça kötü bir kokuya sahip olduğu için ceset çiçeği olarak adlandırılmaktadır. Ölümü sırasında çamur gibi bir görüntü alır ve çürüyerek ölür. Rafflesia her ne kadar kötü koksa da oldukça nadir görülmesi sebebiyle insanların ilgisini çekmesine engel olamıyor. Dünyada açması heyecanla beklenen bu ender çiçeğin açışına şahit olanlar kendilerini bir hayli ayrıcalıklı hissediyorlar.

 


Fakat bu güzel çiçek malesef nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya! Yağmur ormanlarının giderek yok olması Rafflesia ailesinin de giderek sonunu getirmekte. Dünyamızı, doğamızı koruyarak birçok bitkinin neslinin tükenmesini önleyebiliriz.
 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler