Evcil Hayvanlara Zarar Verebilen Bitki Türleri

Evcil hayanlar çoğu zaman meraklıdır. Etraflarındaki nesnelerle ilgilenmeyi severler. Özellikle kedilerin toprak eşeleme, tadına bakma gibi içgüdüleri vardır. Fakat bazı saksı bitkileri bu durumu tehlikeli hâle getirebilir.

Evcil hayanlar çoğu zaman meraklıdır. Etraflarındaki nesnelerle ilgilenmeyi severler. Özellikle kedilerin toprak eşeleme, tadına bakma gibi içgüdüleri vardır. Fakat bazı saksı bitkileri bu durumu tehlikeli hâle getirebilir. Nitekim bazı bitkilerin özünde ve yapraklarında evcil hayvanlara zarar verebilen maddeler bulunmaktadır. Bu bitkiler zehirlenmeye, hastalanmaya hatta ölüme sebep olabilir. Evcil hayvan besliyorsanız, yetiştirdiğiniz bitkiler konusunda dikkatli olmanız gerekir. 


Bazı Bitkiler Neden Evcil Hayvanlar İçin Zehirlidir? 


Bitkilerin özlerinde ve yapraklarında bazı alkaloidler bulunur. Bütün alkaloidlerin farklı bir yapısı vardır ve bazıları temas hâlinde zehirlenmeye sebep olabilir. Özellikle bazı saksı çiçeklerinde zehirli alkaloidler bulunmaktadır. Bunlar kediler, köpekler, kuşlar ve diğer evcil hayvanlar için zararlıdır.  Özellikle kedilerin tehlike altında olduğunu söyleyebiliriz, nitekim midelerini rahatlatmak için ot yiyebilirler ve bitkilerle temas hâlinde olabilirler. 

Hangi Bitkileri Evcil Hayvanlardan Uzak Tutmalıyız?   


Kuşkonmaz (Asparagus Fern): Kuşkonmaz, her ne kadar zarif bir görünüme sahip olsa da kedi ve köpekler için tehlikelidir. Toksik içeriğe sahiptir ve temas hâlinde karın ağrısı, kusma gibi belirtilere sebep olur. Kedi ya da köpek bu bitkinin meyvesini, çekirdeğini yerse zehirlenmeye yaşanabilir.
Mısır Bitkisi (Dracena Massengena): Bitkinin içeriğinde toksik saponin ve kimyasal bileşimi yer alır. Bu da bitkiyi kedi ve köpekler için zararlı hâle getirir. Kediler ve köpeklerin bu bitkiye temas etmeleri hâlinde zehirlenme belirtileri görülebilir.

Difenbahya (Diffenbachia): Ev dekorasyonunda sık tercih edilen bir bitki olan difenbahya, kedi ve köpekler için en tehlikeli bitkilerden biridir. Kimyasal içeriği, kedi ve köpeklerde ağız içi irritasyon (ağız içinde meydana gelen ve sürekli tekrarlayan tahriş durumu) yaratabilir. Bu bitki yalnızca yenildiğinde değil terleme esnasında salgılanan su ile temas edildiğinde de tehlike arz eder. Dolayısıyla evcil hayvanların olduğu ortamlarda kesinlikle bulundurulmamaları gerekir.

Fil Kulağı (Colocasia): Evcil hayvanlar için tehlike arz eden bitkilerden biridir. Kimyasal yapısı difenbahya ile benzer bir özelliğe sahiptir. Aynı şekilde, dil yoluyla teması tahrişe ve zehirlenmeye sebep olabilir. 

Cortadum & Pothos: Özellikle bahçe dekorasyonunda sıklıkla tercih edilen bu bitki, evcil hayvanlar için zararlıdır. Sadece hayvanlar için değil, yapraklarının ağızla temas etmesi hâlinde insanlar için de zararlı olabilir. Bitkinin özündeki alkaloidler, toksik semptomlara yol açar. Bu bitkinin etkileri hayvanlar için öldürücü dâhi olabilmektedir.

Begonya: İç mekan bitkisi denilince akla gelen ilk türlerden biri begonyadır. Ev dekorasyonu için iyi bir tercih olsa da hayvan beslenen evler için olmadığını söyleyebiliriz. Begonyalar, kedi ve köpekler için toksik özelliğe sahiptir ve tehlike arz eder.


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler