Hangi Ayda Hangi Çiçek Ekilir?

Bahçenizde hoş bir görüntü yaratmak ve bitkilerin sağlıklı bir biçimde büyümesini istiyorsanız bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Besin takviyesi, sulama, budama ve toprağın pH kontrolünün yapılarak dengelenmesi son derece önemlidir.

Bahçenizde hoş bir görüntü yaratmak ve bitkilerin sağlıklı bir biçimde büyümesini istiyorsanız bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Besin takviyesi, sulama, budama ve toprağın pH kontrolünün yapılarak dengelenmesi son derece önemlidir. Ekim mevsimi ise çiçeklerin sağlıklı büyümesi ve verimli olması için dikkat edilmesi gereken temel husustur. İç ve dış mekanlarda, hoş görünen, sağlıklı gelişen taze çiçekler yetiştirmek için ekim zamanlarına dikkat etmeniz faydalı olacaktır. 

Ocak Ayında Hangi Çiçekler Ekilmeli?   

Bu mevsimde zorlu kış koşulları görüldüğü için bitkilerin korunması ve sulama periyotlarının azaltılması gerekir. Ocak ayında ekilmesi gereken başlıca çiçekler; ametist, pelesenk, hercai menekşe, sabır ağacı, camgüzeli, begonya ve lobelyadır. Bu ay, ekseriyetle gölgede büyüyen çiçekler ekilir.

Şubat Ayında Hangi Çiçekler Ekilmeli?  

Şubat ayı, gül fidanlarının budandığı aydır. Çim alanlarda kış gübresi bu ay içinde tamamlanmalıdır. Ayrıca soğuk bir ay olsa da ilkbahar hazırlıkları şimdiden yapılabilir. Balkonu düzenlemek için en ideal zamandır. Şubat ayında ekilen başlıca çiçekler; bodur mavi çan, karagözlü suzan, buz çiçeği, gayret ve bodur kolyozdur. 

Mart Ayında Hangi Çiçekler Ekilmeli?   

Mart sonu ilkbahar başlangıcıdır fakat bu döneme kadar oldukça sert mevsim koşulları görülebilir. Önceki aylarda bitkileri korumak için toprağın üzerine serilen saman, turba ve bitki yaprağı yığınları bu ay son kez yenilenebilir.  Mart ayının çiçekleri; deliotu, gayret çiçeği, katife, latin çiçeği, zinya, hüsnüyusuf, peygamber çiçeği ve floş çiçeğidir.

 

Yaz Yaklaşırken: Nisan Ayında Hangi Çiçekler Ekilmeli?  

Nisan, yaz hazırlıklarının başlaması gereken aydır. Ayrıca doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gereken bitkiler için gölgelenme örtüleri kullanılmalıdır. Nisan ayının yıllık bitkileri şunlardır: mine, ateş çiçeği, karanfil, schefflera, gündüz sefası, petunya, godetya, yıldız çadırı ve cam güzeli.

Mayıs Ayının Çiçekleri   

Mayıs, güneşin sıcaklığının ciddi anlamda hissedildiği bir aydır. Birçok çiçeğin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Bu yüzden gölgeleme işlemi mutlaka yapılmalı, evde yetiştirilen çiçekler güneş ışığına doğrudan maruz kalmayacak yerlere yerleştirilmelidir. Mayıs ayında ekilen çiçekler şunlardır; müge, inci çiçeği, sardunya, horçiçeği ve açelya.

Haziran Ayının Çiçeği: Gül  

Gül, Haziran denilince akla gelen ilk çiçektir. Ayrıca tırmanıcı çiçeklerin de bu ay içinde ekilmesi ve rafya ipiyle güçlendirilmesi gerekir. Sardunya, ortanca, petunya ve açelya gibi çiçekler de Haziran ayında açmaya başlar. 

 

Temmuz Ayında Ne Ekilmeli?  

Temmuz ayında havalar iyiden iyiye ısınmaya başlar. Bu yüzden bitkilere verilen suyun arttırılması gerekir. Ayrıca ayıklama işlemi de bu ay içinde yapılmalı ve ortaya çıkmaya başlayan zararlılara karşı mücadele edilmelidir. Temmuz ayı peygamber çiçeği ekimi için uygundur. 

Ağustos Ayı Çiçekleri  

Ağustos, yazlık çiçekler için gübreleme yapılacak son aydır. Ağaç nakilleri ise ikinci haftadan sonra yapılabilir. Ayrıca sonbahar hazırlıkları Ağustos ayında başlar ve yabani ot ayıklama, ilaçlama, sulama gibi işlemler yapılır.

Ağustos ayı glayöl ekimi için uygundur. 

Eylül: Aster (Yıldızpatı) Ayı  

Eylül Ayı, ülkenin birçok yerinde ılıman geçer fakat ay sonuna doğru soğuklar başlayabilir. Bu yüzden soğuk havalar için gereken hazırlıklar başlanmalıdır. Toprağın bu süreçte organik ya da mineral gübre ile gübrelenmesi ve temizlenmesi gerekir.

Yıldızpatı, Eylül ayında yetiştirmeye başlamak için en uygun çiçektir. 

Ekim Ayında Hangi Çiçek Ekilmeli?  

Ekim ayı, aynısefa (şamdan çiçeği) ekimi için uygundur.

Toprak işlemesi için en ideal aydır. Kış hazırlıkları bu ay boyunca yapılmalı ve toprak havalandırılmalıdır. Ayrıca organik gübre Ekim ayı içinde verilmelidir. Kış ayında açan çiçeklerin ekimi yapılabilir. 

Kasım Ayının Çiçekleri  

Adından da anlaşılacağı üzere, Kasımpatı bu ay ekilmek için uygundur. 

Zorlu hava koşulları genelde bu ay başlar. Dolayısıyla çiçeklerin soğuklara karşı korunması gerekir. Sonbahar budaması da Kasım ayında yapılmalıdır. Budama işlemi özellikle ağaççıklar ve süs çalıları için büyük öneme sahiptir. 

Aralık Ayında Ne Ekilmeli?  

Aralık ayı, budama işlemlerinin en sık yapıldığı aydır. Ağaççılarda ve süs çalılarında bu işleme dikkat edilmelidir. Ayrıca don olaylarının başladığı ay olduğu için çiçeklerin üzerine koruyucu yaprak örtüsü serilmesi gerekebilir. Atatürk çiçeği ve nergis, Aralık ayında ekim için uygundur. 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler