Şakayık Çiçeği Anlamı, Özellikleri ve Bakımı

Ülkemizde birçok bölgede yetişebilen şakayık çiçeği, Paeoniaceae familyasının bir cinsidir. En çok Güney Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya bölgelerinde yetişir. Şakayık çiçeği bakımı birkaç püf noktaya değinildiği sürece oldukça pratiktir.

Ülkemizde birçok bölgede yetişebilen şakayık çiçeği, Paeoniaceae familyasının bir cinsidir. En çok Güney Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya bölgelerinde yetişir. Şakayık çiçeği bakımı birkaç püf noktaya değinildiği sürece oldukça pratiktir. Ayrıca şakayık çiçeği dayanıklılığıyla da bilinir. Botanikteki adı Paeonia olan bu çiçek ingilizcede Peony olarak bilinir. 

 

Şakayık Çiçeği Anlamı Nedir?

Şakayık çiçeği şefkati simgeler. Şakayık çiçeği hikayesi Yunan mitolojisinden gelmektedir. Paeon bir ilaç tanrıçasının öğrensidir. Hocası tarafından ormana bir çiçek bulmaya gönderilen Paeon, hamile olan kadınların çektikleri ağrılar için şakayık çiçeğini aramaktadır. Kıskançlığı ile bilinen ilaç tanrıçasının Paeon’a zarar verebileceğini düşünen Zeus, onu şakayık çiçeğine çevirir. O günden sonra ise çiçeğe Paeonia adı verilir. Ağrılara iyi gelmesi yönüyle bilinen şakayık, günümüzde hala pek çok ilaçta kullanılmaktadır. 

 

Şakayık Çiçeği Özellikleri Nedir?

Pembe şakayık çiçeği, kırmızı şakayık çiçeği, beyaz şakayık çiçeği, mor şakayık çiçeği gibi alternatifleri bulunan bu çiçek türü soğanlı bir bitkidir. Oldukça güzel kokulu olan şakayık çiçeğinin her türünün kendine özgü özellikleri bulunmakta. Şakayık, nisan, mayıs ve haziran aylarında çiçeklenir ve yavaş büyür. Katmerli veya yarı katmerli çiçekleri vardır. Çiçek, yetişmek için rakımı yüksek yerleri tercih eder. 


Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Şakayık sulama rutini bitkinin canlı kalabilmesi için önemlidir. Yaz mevsiminde ihtiyaç duydukça sulanmalıdır. Nemli toprakları sevdiği için köklerinin serin kalması gerekir. 


Şakayık çiçeği belirli bir soğukluğa dayanabilse de soğukları çok seven bir tür değildir. Yaz başlarında açan bitkinin çiçekleri ilkbahar aylarına kadar serin ortamlarda tutulursa daha canlı açabilir.


Şakayık çiçekleri ilkbahara kadarki süreçte soğuğu sever ve ister ama çiçek açtıktan sonra aynı soğuğa dayanamaz ve yapraklarını döker. 


Şakayık çiçeği güneşi sever ve güneş ışınlarına ihtiyacı olan bir bitkidir. Fakat direkt olarak güneşi üzerine almaması ve özellikle güneşin dik geldiği zamanlarda doğrudan temasının olmaması gerekir. 


Çok fazla hava akımı olan bir bölgede yetiştirilmeye çalışılırsa bu durumdan olumsuz etkilenecektir ve ortamının iyi belirlenmesi gerekir. Eğer yeri değiştirilirse alışma sürecinde zorluk çeker.


Şakayık çiçeği humuslu bir toprak ister. Toprağın besili olması ve iyi drene edilmiş olması da tercih edilir. Eğer toprak gübrelenirse şakayık bitkisinin çiçekleri daha gür ve uzun saplı olabilir. 2 senede bir gübreleme yeterlidir ve aşırıya kaçmamak gerekir. 


Şakayık Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? 


Şakayık bitkisini çoğaltmak için kullanılan iki farklı yöntem vardır; tohumla çoğaltma ve aşılama. Bitkinin türüne ve özelliklerine göre hangi yöntemin kullanılacağı seçilmelidir. Tohumla çoğaltma yönteminde şakayık bitkisinin çoğaltılması çok uzun sürecektir. Çimlenme süresi bile iki seneyi bulabilmektedir. Bu sebeple çok tercih edilen bir yöntem değildir. 

Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı eylül ayı şakayık ekimi için en uygun zamanlardır. Eğer soğuk bir bölgede yaşıyorsanız ağustos sonuna kadar da ideal zamanlardır.

Her saksıya minimum sayıda soğan dikmeniz tavsiye edilir. Şakayık bitkisinin köklerinin rahatça yayılabilmesi için belirli aralıklarla dikilmesi önemlidir. Dikim yapacağınız toprağın içeriğinde gübre ve torf bulunması, sağlam bir şekilde toprağa tutunabilmesi için önerilir. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler