Özbekistan’da bir şehir olan Namangan’da 1960 yılından beri Özbekistan ve Namangan şehir turizmine katkı sağlamak amacıyla her yıl geleneksel çiçek festivali düzenlenmektedir. Çiçek yetiştiriciliği konusunda bir marka haline gelen Namangan şehrinin ayrıca dünya genelinde tanıtımının yapılması hedeflenir. Geleneksel bitki örtüsünün muhteşem bir görsellikle sergilendiği bu festival Mayıs aylarında düzenlenmektedir. 

Bir karnaval şeklinde başlayan bu festival geleneksel müzikler eşliğinde şehir merkezinden başlayarak sokaklara kadar devam etmektedir ve karnaval süresince Özbekistan’a özgü geleneksel yemeklerin de tadına bakma ayrıcalığı sağlar. Geleneksel çiçek festivali sayesinde şehir; Güney Kore, Rusya, Türkiye, Hollanda, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan ve Türkmenistan’dan gelen birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. 

Festival katılımcılarına yerel çiçekçilerin faaliyetlerini de tanıtabilmek amacıyla çiçek yetiştirme merkezlerini ziyaret etme imkanı da sağlar. Bölgede bulunan Akhsikent Tarihi Açık Hava Müzesi de festival ziyaretçileri için ayrıca bir odak merkezidir. Festival boyunca Özbekistan’a özgü geleneksel dans, müzik, kıyafetlerin tanıtımı yapılmaktadır. Dünyanın her yerinden yüzlerce çiçek üreticisinin katılım sağladığı bu festivalde birbirinden güzel taze çiçekler Babur Park’ta çiçek severlere sergilendi. Sergilenen çiçekler arasında nadir türler de bulunmaktadır. Dünya çiçekçiliğine katkıda bulunması istenilen bu festival her yıl giderek daha fazla ilgi görür hale gelmektedir. 

Festival Süreci 

Milyonlarca insanın katılım sağladığı festival geleneksel çiçek marşı ile başlamakta ve çiçeklerle bezenen yüzden fazla aracın sokakta turlamasıyla devam etmektedir. Süslenen araçların arasında askeri araçlar da bulunduğu festivalde dünya barışının ve estetiğin ön plana çıkarılması sağlanmıştır. Çiçekçilerin hazırladığı standlar için milyonlarca çiçek kullanılmaktadır. İçlerinden en güzel süslenen çiçek sahipleri de yerel otoriteler tarafından ödüllendirilir ve teşvik edilir. Katılımcılar birbirinden güzel çiçeklerin arasında fotoğraf çekilebilme imkanı bulurken Özbekistan kültürüne dair bilgi sahibi olurlar.

Festivalde ayrıca çeşitli tohumlar da sergilenmekte, çiçek tutkunlarına çiçek yetiştiriciliği ile ilgili eğitici etkinlikler püf noktalarıyla sunulmaktadır. Gülleriyle meşhur olan Isparta ilimize kardeş şehir sayılabilecek Namangan şehri de gül yetiştiriciliği konusunda gelişmekte olan bir şehirdir. 2018 yılında Namangan büyükşehir belediye başkanı Isparta belediye başkanıyla gül yetiştiriciliği üzerine bir işbirliği sağlamak amacıyla ziyarette bulunmuştur ve böylelikle bu iki şehir kardeş şehirler olarak anılmaya başlanmıştır. Geleneksel çiçek festivalinde sergilenen güllerin yanı sıra zambaklar, sardunyalar, bilindik kaktüs türleri ve nadir egzotik çiçekler sergilenmiştir. 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler