Sonbaharda Kiraz Ağaçları Nasıl Budanır?

Mevsiminde her yeri saran kiraz ağaçları zorlu kış şartlarını geride bırakarak varlığını sürdürür. Dikkatli bir bakım ve budama isteyen kirazlar tadı ve faydası ile herkesin tükettiği lezzetlerin başında yer alır.

Mevsiminde her yeri saran kiraz ağaçları zorlu kış şartlarını geride bırakarak varlığını sürdürür. Dikkatli bir bakım ve budama isteyen kirazlar tadı ve faydası ile herkesin tükettiği lezzetlerin başında yer alır. Her taze çiçek dalında güzel olduğu gibi kirazlar da olgunlaşmadan dallarından koparılmamalıdır. Genel olarak kiraz ağaçlarının budanması için havaların soğumaya başladığı sonbahar dönemi takip edilir. Bir kiraz ağacının sağlıklı bir şekilde büyümesi açısından düzenli olarak budanması gerekir.

Kiraz ağaçlarında budama işlemi genelde sonbahar dönemlerinde yapılır. Bu dönemlerde kiraz ağaçları dinlenme dönemine geçtiği için budama işlemi çok daha sağlıklı olur. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği yerlerde kiraz ağaçlarının budaması için en uygun dönem sonbahar mevsimidir. Mevsim çiçekleri gibi kirazlar da mevsiminde güzeldir. Herkes kiraz ağaçlarını budarken yaprakların varlığını düşünür. Genel bir ifadeyle kiraz ağaçlarının yapraklarını döktüğü andan itibaren budama işlemi yapmak mümkündür.
Kiraz ağaçlarını budarken ağacın durumu, yaşı ve daha birçok faktöre dikkat etmek gerekir. Özellikle aşırı yaşlı ağaçların budanma süreci farklı olabilir. Kiraz ağaçlarını budarken aşırıya kaçmadan ve meyve veren dallara zarar vermeden uygulamaya geçmeniz gerekir. Bu noktada iç kısımdaki dalların ışık almasını sağlayacak şekilde kiraz ağaçlarını budamanız çok daha sağlıklı olacaktır. Kiraz ağacını budarken öncelikle ana dallardan çıkan obur dallardan başlayabilirsiniz. Ardından ağaçtaki dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazılarını çıkararak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek dalları ise eğerek farklı bir yöne çevrilmesi daha sağlıklı olacaktır.

 

Kiraz Ağaçları Neden Budanır?

Genel olarak kiraz ağaçlarının budanması ile birlikte meyve ve ağaç gelişiminde olumlu etkiler gözlemlenir. Bu nedenle her sene düzenli olarak kiraz ağaçlarının bakım ve budama işlemleri yapılır. Budama sayesinde ağaçlar gençleşir ve beslenir. Bu sayede kiraz ağacından alınan verim bir kat daha artmış olur. Kiraz ağaçları neden budanır diyorsanız işte cevabı;

  • Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak açısından,
  • Kiraz ağaçlarına istenilen şekli vermek için,
  • Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçların şeklini muhafaza etmek amacıyla,
  • Ağaçlardaki meyve verimliliği ile sürgün oluşumunu artırmak için,
  • Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak adına,
  • Periyodisitenin etkisini azaltabilmek için,
  • İyi bir taçlandırma yaparken ışık almayan bölgelerden de meyve almak için.
whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler