Akasya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Akasya çiçeği hem hoş görünümü hem de eşsiz kokusuyla vazgeçilmez bir süs bitkisidir. Hem ev hem de bahçe dekorasyonunda en çok tercih edilen çiçeklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Akasya çiçeği hem hoş görünümü hem de eşsiz kokusuyla vazgeçilmez bir süs bitkisidir. Hem ev hem de bahçe dekorasyonunda en çok tercih edilen çiçeklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Kokusu ve görünümü, bulunduğu ortama huzurlu bir hava katar. Nadide özelliklere sahip bir çiçek olmasına rağmen yetiştirmek zor değildir. Fakat yetiştirirken bazı konulara dikkat etmek faydalı olacaktır. 

Akasya Çiçeği Özellikleri 

Kapalı tohumlu ve çift çelenkli bir bitki olan akasya baklagiller familyasına dâhildir. Bilimsel sınıflandırmada da Acacia olarak adlandırılır. Fakat “yalancı akasya” olarak isimlendirilien Robinia ile sıklıkla karıştırılır. Robinia, akasya ile aynı familyadan gelmesine karşın, onun bir alt türü değildir ve farklı bir türdür. Akasya ekseriyetle ılıman iklimlerde yetişir. 600 türü bulunmaktadır. Genel özellikleri ise şu şekildedir:
 

  • Ilık, nemli ve yarı tropikal olarak tabir edilen iklimlerde yetişirler.
  • Küçük ağaççık formuna sahiptir. Dikenli yeşil yaprakları vardır. Küçük dalları ise sarkık olarak gelişir.
  • Süs bitkisi olarak yetiştirilen akasyaların genellikle kırmızı, beyaz, sarı ve krem tonlarında çiçekleri vardır. Fakat doğada yetişen türlerde mor çiçekler de bulunur. Mor çiçekliler oldukça nadirdir.
  • Genel olarak, iyi beslenmiş ve organik maddeler bakımından zengin topraklarda yetişir. Fakat adaptasyon oranı yüksek bir bitkidir ve zor koşullarda da büyüyebilmektedir. Buna karşın, canlı ve verimli bir biçimde yetişmek için zengin topraklara ihtiyaç duyar.

Akasya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?   

Sulama: Akasya, kuraklığa dayanabilen bir bitkidir. Fakat çiçek verimi için düzenli periyotta sulama yapmanız faydalı olacaktır. Küçük ağaç formunda bir bitki olduğu için sulamayı standart ağaç sulaması şeklinde yapmanız gerekir. Aşırı sulama yapmak bitkiye zarar verebilir.

Budama: Çiçek kalitesi için budama da son derece önemlidir. Zamanında budama yapmazsanız tomurcuklar zarar görebilir. Akasya çiçeğinin budamasını sonbahar mevsiminde yapmanız gerekir. Eğer aşı yapılmışsa, budamayı aşı yapılan yere yakın kısımlarda yapmamaya özen göstermelisiniz. Bununla birlikte, alt kısımda çıkan yabani dalların da sıklıkla kesilmesi gerekir.

Nem İsteği: Akasya, ılıman yerlerde yetişen bir bitkidir. Dolayısıyla nemli yerlerde daha kolay büyür. Her ne kadar dayanıklı olsa da, büyüdüğü ortamda belli bir miktar nem olması büyümesini ve gelişmesini kolaylaştıracaktır.

Besleme: Akasya bitkisi, kendi doğal ortamında, organik maddeler bakımından zengin topraklarda büyür. Akasya ekimi yapmadan önce toprağı zenginleştirmeniz bu bakımdan faydalı olacaktır. Fakat kimyasal gübreler bitkiye ciddi anlamda zarar verebilir. Organik hayvan gübresi kullanarak akasyanın ihtiyacı olan beslenmeyi kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Akasya Çiçeği Anlamı

Akasya, birçok kültürde temiz ve saf bir sevgiyi sembolize eder. Sarı çiçekler aşkı simgeler. Beyaz, kırmızı ve pembe çiçekler ise beğeninin ifadesi olarak kabul edilir. 

Sevdiğinize bu nadide ve güzel hediyeyi satın almak için Taze Çiçek sitesini ziyaret edebilirsiniz. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler