Akşam Sefası Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Bilimsel adı Mirabilis olan aileye ait akşam sefası çiçeği, diğer adı ile Mirabilis jalapa, adını harika ya da takdire şayan anlamına gelen “jalapa” kelimesinden alıyor. Akşam saatlerinde açması nedeni ile, günün erken saatlerinde ise tekrar solduğu için akşam sefası adı verilmiştir.

Bilimsel adı Mirabilis olan aileye ait akşam sefası çiçeği, diğer adı ile Mirabilis jalapa, adını harika ya da takdire şayan anlamına gelen “jalapa” kelimesinden alıyor. Akşam saatlerinde açması nedeni ile, günün erken saatlerinde ise tekrar solduğu için akşam sefası adı verilmiştir.

Harika kokuya sahip olan akşam sefası, yaz aylarının başlangıcından sonbahara kadar çiçek açabilir. Akşam sefasının çiçeği, aynı çiçek üzerinde farklı renklere sahip olabilir ve bu şekilde ortaya harika bir görüntü çıkar.

Akşam sefalarının harika görünümlere sahip olmalarının yanında, sağlık için çeşitli kullanım alanları da vardır. Kadınlarda hormonların düzenlenmesinde, sindirim sistemi ve metabolizma için müshil etkisi olarak, idrar sorunları ya da ağrı kesici olarak geçmişten günümüze birbirinden farklı alanlarda kullanımları tercih edilmiştir.

 


Akşam Sefasının Özellikleri 


Akşam sefası, tek yıllık otsu bir bitkidir. Aşırı soğuğa çok dayanıklı olmasa da, düşük sıcaklıklara dayanıklıdır. Dallarının uzunluğu 30 ile 120 cm aralığındaki boylara ulaşabilir, ancak dalları oldukça kırılgandır. 

Kökeni Amerika’nın tropikal bölgelerine dayanan akşam sefasının yaprakları keskin oval bir şekli sahiptir ve kırmızı, pembe, mor ya da sarı gibi çok çeşitli renklerde olabilir. Çiçekleri düşük kış sıcaklıklarına dayanıklı olduğundan, havalar çok soğumadığı sürece solmaz. Çok düşük sıcaklıklarda çiçekleri sahip olduğu rengini kaybetse de ölmez ve havalar tekrar ısındığında, çiçekleri yeniden açar.

 


Akşam Sefası Bakımı Nasıl Yapılır? 


Işık
Akşam sefalarının güneş alabilen bir konuma ekilmesi gereklidir. Daha çok gölge alan bir yere ekildiklerinde iyi gelişirler, fakat böyle bir durumda da çiçek açmaları oldukça zorlaşıyor. Akşam sefasının harika renklerdeki çiçeklerini açıp, büyüleyici güzelliğine kavuşması için güneş alan yerlere ekilmesinde fayda var.


Ekim
Çiçekleri ekerken aralarında en az 60-80 cm civarı boşluklar olmasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde her çiçek kendine ait bir gölgeye sahip olacaktır ve topraktaki besinlerden daha iyi bir şekilde faydalanacaktır.


Sulama
Akşam sefaları oldukça derin köklere sahip olduklarından, uzun süreli kuruluğa ve olumsuz şartlara karşı dayanıklıdırlar. Susuzluğa dayanıklı olsalar da sulamayı ihmal etmemenizde de fayda var; toprağın nemli olup olmadığına bakarak, çok sık olmayacak şekilde sulayabilirsiniz. Özellikle havaların çok sıcak olduğu dönemlerde, çiçeklerinizin kurumalarına izin vermemelisiniz. Sıcak havalarda güneşin tepede olduğu saatler yerine, buharlaşmayı engellemek için sabahın erken saatlerini ya da akşam geç saatleri tercih edebilirsiniz.


Gübreleme
Ekimden sonra potasyum ve nitrojen açısından zengin bir gübre kullanabilirsiniz. Akşam sefasının daha canlı çiçekler açabilmesi ve sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için gerekli besinlere olan ihtiyacını karşılamak açısından gübreleme önemlidir.


İlaçlama
Havaların özellikle çok sıcak olduğu zamanlarda, çiçeğinizi yaprak bitleri ve beyaz sineklere karşı korumalısınız. Bu böceklere karşı bir böcek öldürücü kullanmanızda fayda var.


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler