Kokusunu ve görüntüsüyle büyüleyen birçok çiçek, çay saatlerimizde soframızda da yer alabilir. Hemen hemen her taze çiçekten içinizi ısıtacak çay hazırlayabilirsiniz.

Ebegümeci Çiçeği

Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen ebegümeci, ülkemizde de farklı bölgelerde görülebilir. Renginin güzelliği ile büyüleyen ebegümeci çiçeği, nehir kenarlarında ve rutubetli ortamlarda yetişiyor. Faydaları ise boğaz kuruluğuna ve öksürüğe iyi geliyor. Aynı zamanda yumuşatıcı etkisi olan ebegümeci cilt bakım ürünlerinde de sıkça kullanılıyor. 

Melisa Çiçeği

Uyku sorunu yaşayanların birebir çözümü olan melisa çayı, limona benzer hafif bir kokuya sahip. Kökeni Güney Avrupa ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelere dayanıyor. Birçok şifalı çiçek gibi melisa da yabani olarak yetişiyor.Melisa, yüksek oranda ter attırma özelliğine sahip.Bu sebepten grip olduğunuzda iyi gelebilir ancak tiroit rahatsızlığınız varsa kullandığınız ilaçlarla etkileşime girmemesi için doktorunuza danışarak tüketmeniz  gerekebilir.

Karahindiba Çiçeği

Karahindiba bahçelerin tükenmek bilmeyen, yapışkan çiçeği olarak hatırlayabilirsiniz. Ancak alternatif tıpta pek çok tedavide kullanılan çiçeklerden birisidir.Kanser,sivilce ve böbrek hastalıkları gibi önemli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan oldukça faydalı karahindiba çay olarak da tüketilebilmektedir. Karahindiba çayının iki türü var; birincisi  karahindiba çiçeğinin yapraklarından, ikincisi ise karahindiba çiçeğinin köklerinden demlenilebiliyor. Karahindiba çayının kolesterol düşürücü ve anti-enflamatuar etkisi de bulunmaktadır. A vitamini açısından oldukça zengin olan karahindibayı kurutup kaynamış suyun içine atabilir, 20 dakika kadar demledikten sonra tüketebilirsiniz.

Menekşe Çayı

İngiltere’de Victoria Dönemi’nden beri çay partilerinin vazgeçilmezi olan menekşe hem kokusu hem rengi hem de aroması ile şeflerin de vazgeçilmezi haline gelmiştir. Menekşe çayının püf noktası menekşelerinizi seçerken hafif kurumuş menekşelerden başlamanız.  1 bardak suya 3- 4 yaprak menekşe ekleyip  5 dakika yüksek ateşte ısıtıp daha sonra birkaç dakika kısık ateşte demlediğiniz takdirde çayınız hazır olacaktır.

Papatya Çayı

Papatya çayı aynı melisa çayı gibi uyku problemlerinin ilacı sayılabilecek bir çaydır. Antik Mısır’a kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Günümüze kadar birçok tedavide kullanılan papatya, yüksek fosfor içeriği ile kemiklerin güçlendirilmesine ve ruhsal sorunlara da iyi gelmektedir. Ayrı olarak antioksidan etkisi bulunan papatya kanserle mücadele ve sinir sisteminin korunması gibi birçok fayda sağlamaktadır.


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler