Ayçiçeği Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Bilimsel adı Helianthus olan ayçiçeği günlük rutinde pek çok ürünün içerisinde standart olarak yer alıyor. Asteraceae familyasından gelen ayçiçeği  iri taze çiçekli bir tür olarak karşınıza çıkıyor.Çok yıllık bitki çeşitleri arasında olan ayçiçeğini mutfaklarınızdaki pek çok gıdada görebilirsiniz.

Bilimsel adı Helianthus olan ayçiçeği günlük rutinde pek çok ürünün içerisinde standart olarak yer alıyor. Asteraceae familyasından gelen ayçiçeği  iri taze çiçekli bir tür olarak karşınıza çıkıyor. Çok yıllık bitki çeşitleri arasında olan ayçiçeğini mutfaklarınızdaki pek çok gıdada görebilirsiniz. Göz alıcı görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken ayçiçeği Asteraceae, papatyagiller familyasını temsil ediyor.  Dev bir papatya görünümünde olan ayçiçeği ortalama 2 metre ile 4 metre arasında boylanabilen bir tür. Genel olarak ayçiçeğinin her dalında 1 adet çiçek bulunuyor. 40 cm’e kadar çapa sahip olan ayçiçeğini yetiştirirken belli detaylara dikkat etmek gerekiyor. 

 

 

İşte ayçiçek bakımı ile ilgili detaylar; 

Ayçiçeği çok fazla toprak seçmeyen bir türdür. Buna rağmen iyi drenaj sağlanmış bir toprak seçilmesi gerekir. Aynı zamanda  taban suyu çok yüksek olmayan zengin topraklara dikerseniz daha fazla verim alırsınız.

  • Asit oranı yüksek olmayan bir toprak seçmeniz gerekir. Mümkün değilse dengeyi sağlamak için toprağa biraz kireç karıştırabilirsiniz.
  • Sulamayı önemseyen ayçiçeğinin  baş kısmını ve saplarını ıslatmadan direkt toprağa su vermeniz oldukça önemli. Bu yöntem sayesinde bitkinin çürümesinin önüne geçmiş olursunuz.
  • Sulama süresi olarak ürün yetiştikten sonra haftada 2 kez sulamanız yeterli. 
  • Ayçiçeği yetiştirirken sıcaklık derece olarak 21 – 24 derece arasında bir değere ihtiyaç vardır.
  • Fazla soğuk olduğunda ayçiçeği yaşayamayacağı için ideal sıcaklığın korunması son derece önemli. Buna rağmen ayçiçeği bitkisi yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir tür olarak biliniyor. 
  • Her ne kadar yüksek sıcaklığa karşı dayanıklı olsalar nemden korunmasında fayda var.
  • Ayçiçeğinin yeterli gelişimi göstermesi için güneşe ihtiyacı vardır. Bu nedenle onu güneş alan bölgelerde yetiştirmemiz gerekir. 

Ayçiçeği Kullanım Alanları 

Ayçiçeği tohumları bizim çekirdek diye tabir ettiğimiz çerez olarak biliniyor. Kuruyemiş olarak tüketilen bu kısma ek olarak ayçiçeği farklı alanlarda da kullanılır. Özellikle ayçiçeğinden elde edilen yağlar geniş bir kullanım alanı oluşturur. Ayçiçek yağını mutfağınıza giren pek çok besinde görebilirsiniz.Yemeklik kalitesi sebebi ile en sık tercih edilen yağ ayçiçek olarak bilinir. Aynı zamanda gübre konusunda da ayçiçek yağı önemli. Hasat sonunda ayçiçeği gübre olarak farklı bir işleme tabi olur. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler