Begonvil Bakımı

Begonviller yıllardır süregelen hikayesi ve canlı renkleri ile hayatınıza farklı bir hava katan çiçeklerin başında geliyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla gördüğünüz begonviller sarmaşık görünümüyle size kendine hayran bırakabiliyor.

Begonviller yıllardır süregelen hikayesi ve canlı renkleri ile hayatınıza farklı bir hava katan çiçeklerin başında geliyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla gördüğünüz begonviller sarmaşık görünümüyle size kendine hayran bırakabiliyor.

Evlerin bahçesinde uzanan bu çiçek türü geniş bir yer kaplayarak bulunduğu ortamda farklı bir hava yaratıyor. Begonviller yaz aylarına canlılık katan yapısı ile bilinse de bu görünüme kavuşması kolay değil. Çiçeğinizin hayalinizdeki  görünüme kavuşması için dikkat etmeniz gereken birçok adım bulunuyor. Sıcağı ve güneşi aşırı seven bu bitki türü ile yaz aylarında harika bir görsel şölene şahit olabilirsiniz. Çiçeğinizin güneş ışığından mahrum kaldığı dönemlerde ilk canlılığını yitirdiğini görebilirsiniz. Begonvil çiçeğinin hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için odaklanmanız gereken birçok ayrıntı var. Begonvilin türüne göre budama ihtiyacı ve şekilleri değişiklik gösterebilir. Budama ve sulama gibi bakım adımlarını uygulayarak hayalini kurduğunuz renkli görüntüyü evinize ve bahçenize taşıyabilirsiniz. 

İşte begonvil bakımı ile ilgili merak edilen diğer detaylar; 

Güneş ışığını doğru ayarlayın 

Begonvil çiçeği yaz aylarına renk katan sarmaşıklı bitki türlerinden biri. Sıcağı ve güneşi çok seven bu çiçeği yıl boyunca doğru şekilde güneşlendirmeniz gerekiyor. Ev ortamında begonvillere yer açmak isteyen çiçek severler için güneş ışığı alabilen bölgeler çok önemli. Bunun için çiçeğinizi pencere kenarına ya da balkonun uygun bir yerine koyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta güneş ışığını dengeli bir şekilde alıyor olması. Yapraklara denk gelen güneş ışığı zamanla begonvilin zarar görmesine neden olabilir. 

Begonviller için büyük saksılar tercih edin 

Hızlı büyüyen ve gövde kısmının kalınlaşması ile bilinen begonviller, zamanla daha geniş saksılara ihtiyaç duyabilir. Başlangıçta kullandığınız saksılar kısa bir süre sonra yetersiz gelebilir. Bahçe yerine  balkonda yetiştirilen begonvillerin saksı değişimi dikkatli bir şekilde yapılmalı. Eski saksıda yer alan tüm toprağı çıkararak dikkatlice geniş saksıya yerleştirebilirsiniz. 

Suyunu ihmal etmeyin 

Begonviller sıcaklığı sevdiği için saksıda yer alan toprak kısa sürede nemini kaybedebilir. Bu nedenle begonvilin toprak durumunu kontrol ederek daima su ihtiyacını karşılamanız gerekiyor. Yaz ayları daha sıcak geçtiği için haftada 2 kez rutin halinde sulama yapabilirsiniz. Kış ayları ise serin olduğu için haftada 1 sulama yapmanız yeterli. Bu miktarların dışına çıkmak istediğiniz anlarda, toprağın kurumaya yakın olduğu dönemde sulamaya dikkat edin. 

Kış aylarında saksıyı kapalı bir alanda tutun 

Kış ayları daha soğuk ve kurak geçtiği için begonviliniz hava şartlarından kolayca etkilenebilir. Sıcak ortamları seven begonvilleri, camla kaplı bir balkonunuz varsa buraya yerleştirebilirsiniz. Soğuk ortamda kalan çiçeğiniz kısa sürede solabileceği için bu detaya dikkat etmenizde fayda var. 

Ortam sıcaklığını düşürmeyin 

Yaz aylarında sıcağa alışan begonviller, havanın soğuması ile birlikte bu etkiyi kolayca hissedebilir. Özellikle kış aylarında ortam sıcaklığının düştüğü alanlarda belli bir seviyeyi korumanız gerekiyor. Begonvilleri en az 12-13 dereceyi bulan bir alanda yetiştirmeniz önemli, aksi takdirde soğuktan solduğunu görebilirsiniz. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler