- Tazeçiçek.com
- Blog
Begonya Çiçeği Bakımı
Begonya Çiçeği Bakımı
Begonyalar rengarenk yapısı ve kendine has anlamı ile her anınıza yenilik katan bir çiçektir. Bahçelerinizi klasiklerin ötesine taşıyan geniş yapısı sayesinde tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Çeşitli türleri ve renklerinin yanı sıra farklı yapısıyla da çiçek severlerin beğenisini kazanıyor.
Begonyalar rengarenk yapısı ve kendine has anlamı ile her anınıza yenilik katan bir çiçektir. Bahçelerinizi klasiklerin ötesine taşıyan geniş yapısı sayesinde tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Çeşitli türleri ve renklerinin yanı sıra farklı yapısıyla da çiçek severlerin beğenisini kazanıyor.
Düz şekliyle bilinen begonyalar aynı zamanda desenli yapraklarıyla da biliniyor. Yaz aylarında bahçesine ve balkonuna renk katmak isteyenlerin başlıca tercihleri arasında begonyalar var. Pembe, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz gibi canlı renkleriyle bilinen begonyaları özenle büyütmeniz gerekiyor. Bakım, güneş, toprak ve saksı detaylarına dikkat ederek begonyalarınızı sağlıklı bir şekilde büyütebilirsiniz. Çiçeklerin büyümesi ve gelişmesi için gereken her ayrıntıya önceden sahip olmanızda fayda var. Begonya bakımı ile ilgili gözden kaçırmamanız gereken birçok detayı aşağıda bulabilirsiniz.
Toprak seçimi
Begonya yetiştirmek isteyenlerin sıklıkla merak ettiği detayların başında toprak seçimi var. Begonyaları tohum olarak alıp büyütmek istiyorsanız burada toprak büyük bir önem taşıyor. Yanlış toprak seçimi yaptığınızda begonyalarınızın olmasına neden olabilirsiniz. Begonyalar humuslu ve lifli topraklarda hayat bulan çiçek türlerinden biri. Bu nedenle toprağın lifli olmasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer humuslu ve lifli toprağın nasıl olduğunu bilmiyorsanız satın almadan önce ürün içeriğini okuyabilirsiniz. Begonyanın toprağı nemli bir şekilde kalmalı ve kurumanın önüne geçmelisiniz. İçinde bulunduğunuz mevsime göre toprağı sulama sayısı değişebilir. Yaz aylarında 2 günde 1, kış aylarında haftada 1 sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Güneş ışığı
Çoğu çiçek güneş ışığına duyduğu ihtiyaçla biliniyor. Begonyalar ise bu ışığı doğrudan alması halinde olumsuz etkilenebilir. Hassaslığı ile bilinen begonyaları güneşi doğrudan almayacağı bir yere koyabilirsiniz. Çiçeğiniz ışık alabilmeli ancak direk ışık ona zarar verebilir. Balkon, bahçe ya da pencere pervazına yerleştirerek yeterli miktarda dolaylı yoldan ışık almasını sağlayabilirsiniz.
Ortam sıcaklığı
Her bitki farklı ısı ve ışık ihtiyacı ile karşınıza çıkıyor. Begonya yetiştirirken ihtiyaç duyduğu ısı miktarını bilmediğinizde çiçeğin yanmasına ve solmasına neden olabilirsiniz. Yaz aylarının aşırı sıcak geçtiği dönemlerde begonyanızı gölge bir bölgede bekletebilirsiniz. Kış aylarında ise aşırı soğuktan dolayı çiçeğiniz yanabilir. Ortam sıcaklığını 16- 18 derece arasında tutarak begonyaların eşsiz canlılığını her mevsim izleyebilirsiniz.
Sulama
Begonyaları doğru toprak ve güneş açısı ile buluşturmak büyük önem taşıyor. Bu aşamadan sonra ise doğru sulama yapmadığınızda beklediğiniz büyümeyi göremeyebilirsiniz. Hassas bir bitki olan begonyaların toprağı her zaman nemli kalmalı. Mevsim şartlarına göre su miktarını ve nem oranını artırıp azaltabilirsiniz. Yaz aylarında daha çok suya ihtiyaç duyduğu için 2 günde bir sulama yapmanız yeterli olacaktır. Sulama günü kadar suyun miktarı da begonyalar için önemli.