Bitki Olan Odada Uyumak Sağlığa Zararlı Mıdır?

Bitkiler estetik görünümleri, yapraklarının rengi, anlamları ve yaydıkları enerjiye kadar birçok insanın vazgeçilmezidir. Birçok kültürde bitkiler türlerine göre şans, para, aşk, mutluluk ve sağlık getirdiğine inanılır.

Bitkiler estetik görünümleri, yapraklarının rengi, anlamları ve yaydıkları enerjiye kadar birçok insanın vazgeçilmezidir. Birçok kültürde bitkiler türlerine göre şans, para, aşk, mutluluk ve sağlık getirdiğine inanılır. Tabi bu inanışlarda bitkinin koyulduğu yön de getirdiği şansı değiştirebilir. Hepimizin çevresinde mutlaka, evinize aldığınız bitkiler hakkında aynı odada uyumamamız gerektiği, sağlığa çok zararlı olabileceğini söyleyen insanlar olmuştur. Bilinenin aksine birçok araştırma bitkilerle aynı odada uyumanın hiçbir zararı olmadığı yönünde sonuca ulaşmıştır.

Halk arasında çoğu zaman uyurken odamızda taze bitkiler bulundurursak karbondioksit zehirlenmesi yaşayabileceğimiz, odanın oksijen seviyesinin azalacağı ve bu sebepten gece uyuduğumuz odada bitki bulunmaması gerektiği düşünülür. Bitkilerin geceleri solunum yapıp havaya karbondioksit salgıladığı doğrudur ancak bu odada uyuyan birini tehlikeye atacak bir durum değildir. Oksijen veya karbondioksit salınımının insanlara zarar verebilecek etki düzeyde olabilmesi için her metrekareye 1 adet bitki konulması gerekir. Aynı zamanda bitkinin boyu da karbondioksit salınımını etkiler. 

Bir diğer söylenti ise gece odamızda bulunan bitkilerin havadaki oksijeni kullanıp bizi oksijensiz bırakmasıdır. Bitkiler solunum için oksijen kullanırlar ancak bu oldukça az bir miktardır. Sizi veya odadaki oksijen miktarın etkileyecek düzeyde değildir.
 

Yatak Odanızda Bulundurabileceğiniz Bitkiler


Paşa Kılıcı: Anavatanı Nijerya olan Paşa Kılcı bitkisi, en dayanıklı ev bitkileri arasında gelir. Aydınlık ve karanlık odalarda dahi büyütebildiğiniz bu bitki çoğaltılması kolay ve bulunduğu ortamdaki havayı temizlemesi ile bilinen bir bitkidir.


Aloe vera: Yüzlerce cinsi olan kaktüsgillerden biridir. Ortamdaki negatif enerjiyi yok ettiği, strese iyi geldiği düşünülür. Aynı zamanda taze yapraklarının içindeki sıvı tam bir şifa jelidir. Nemlendirme ve yanıklara iyi gelen bu bitki görüntüsüyle de odanızı güzelleştirecektir.


Devetabanı (Monstera): Son yıllarda adından sıkça söz ettiren devetabanı, her zaman yapraklarının güzelliğiyle göz kamaştırmıştır. Bakımı kolay olan bu bitki, güneşi sever. Aynı zamanda hem yatak odaların hem de oturma odalarının vazgeçilmez bitkilerinden biridir.
 

Benjamin (Ficus Benjamica): Misafirlikte evin salonlarında sıkça karşılaşılan bir bitkidir. Anavatanı güneydoğu Asya ile Avustralya’dır. Biraz kaprisli olan bu bitki bakım ister. İklimi ve toprağının uygun olduğu yerlerde 30 cm kadar büyüyebilir. Benjamin bitkisi şık, zarif ve kendini belli eden bir bitkidir bu sebepten evinize çok yakışacaktır.
 

Kaktüs (Cactaceae Succulent): Çalışma odalarında ve oturma odalarında mutlaka bulunması gereken kaktüsler, araştırmalara göre radyasyonu azaltıyor.  Aynı zamanda bakıma ihtiyaç duymayan kaktüsler, son dönemde biblolarda da yerini aldı. Son dönemlerde hem biblo hem de bitki olarak evlerin vazgeçilmez parçası olmuşlardır. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler