Cam Güzeli Çiçeği Bakımı ve Çoğaltma

En az güller kadar güzel birden farklı renge ev sahipliği yapan cam güzeli çiçeği görenleri kendisine hayran bırakıyor. Afrika kökenli bir bitki olan cam güzeli, halk arasında yeni Gine çiçeği olarak da biliniyor. Adı ile anlamı uyuşan çiçekler arasında cam güzeli de yerini alıyor.

En az güller kadar güzel birden farklı renge ev sahipliği yapan cam güzeli çiçeği görenleri kendisine hayran bırakıyor. Afrika kökenli bir bitki olan cam güzeli, halk arasında yeni gine çiçeği olarak da biliniyor. Adı ile anlamı uyuşan çiçekler arasında cam güzeli de yerini alıyor.  Bu çiçek türünün en iyi yetiştiği yer cam kenarı olduğu için, bu şekilde isimlendiriliyor. 

Cam güzeli çiçeğini çoğaltmak istediğinizde izlemeniz gereken bazı adımlar bulunuyor. Öncelikle bu çiçek türünü çoğaltmak için kullanabileceğiniz üç farklı yöntem bulunuyor. Çiçeğin gelişim durumuna göre yöntemler arasında seçim yapabilirsiniz. 

Cam güzeli, çiçeği başta kökten ayırma olmak üzere tohumdan ya da çelikten de çoğaltmaya müsait. Tohum yöntemi ile çoğaltmak istiyorsanız, nisan sonu ve mayıs başı gibi dönemlerde tohumları ekebilirsiniz. Yaklaşık 10 gün içinde cam güzelinin çimlendiğini görebilirsiniz. 

Çelikten çoğaltma işlemi için eylül aylarını beklemeniz gerekiyor. En kolay yöntem olarak bilinen kökten ayırmada ise oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Köklere zarar vermeden cam güzelini ayırarak, istediğiniz saksıya dikebilirsiniz. 

 

 

Cam güzeli çiçeği ev ortamında kolayca bakabileceğiniz özel saksı çiçeğide olabilen çiçeklerden biri. Her ne kadar kolay bir bakıma sahip olsa da dikkat etmeniz gereken birçok detay bulunuyor. 
İşte cam güzeli çiçeğinin yetiştirirken dikkat edebileceğiniz detaylar; 

Sıcaklık dengesini sağlayın 

Cam güzeli, adı ile uyumlu olan ve sıcak ortamları seven bir çiçek türü. Cam güzeli genelde yaz aylarında çiçek açtığı için, güneşli günleri daha çok seviyor.  Ancak sıcağı seviyor diye sürekli güneş altında bırakmamanızda fayda var. Yazlık bir tür olan bu çiçeği kış aylarında korumak zorlaşıyor. Bu nedenle soğuk ortam ve ani hava değişimlerinden korumanız gerekiyor. 

Sulama için toprağı kontrol edin 

Birçok çiçek sever sulama işlemi söz konusu olduğunda çeşitli soru işaretleri ile karşı karşıya kalıyor. Cam güzeli çiçeğini sularken de aynı durum söz konusu. Bu çiçeği sulamadan önce toprağın nemini ve kuruluğunu kontrol etmeniz gerekiyor. Toprak kurumaya başladığında, cam güzeli çiçeğinize su takviyesi yapabilirsiniz. 

Doğrudan güneş ışığına koymayın 

Cam güzeli çiçeği fazla sıcağı sevmeyen bir tür olarak biliniyor. Genel olarak açık ve güneşli ortamlarda olmayı seven cam güzelini direk güneş ışığına bırakmamanız gerekiyor. En ideal güneş alma şekli odanızın penceresine yakın bir yer olabilir. Özellikle perde ile filtrelenmiş bir güneş ışığı, cam güzeli çiçeğinin çok hoşuna gidecektir. 

Toprak seçimini önemseyin 

Çiçek yetiştirmede önemli olan her adım cam güzeli çiçeği için de gerekiyor. Özellikle toprak seçiminde çoğu çiçek sever eksik ya da hatalı bir tercih yapabiliyor. Cam güzeli çiçeğinin toprağını değiştirmek kadar, uygun toprağı bulmak da önemli. Geçirgen ve kireçsiz toprak çeşitleri cam güzeli için oldukça ideal. Organik maddelerle desteklenen ve gübreli olan topraklarla cam güzelinin gelişimini destekler.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler