Çiçek Açan Kaktüs Türleri

Kaktüsler egzotik bir görünüme sahip olup bakımları en kolay olan bitkilerden biri olduklarından, en popüler bitkilerden biridir. Evde çiçek açan pek çok kaktüs türü vardır ve bunların birçoğu, onları diğerlerinden ayıran özelliklere sahiptir. Gelin hep birlikte inceleyelim.

Kaktüsler egzotik bir görünüme sahip olup bakımları en kolay olan bitkilerden biri olduklarından, en popüler bitkilerden biridir. Evde çiçek açan pek çok kaktüs türü vardır ve bunların birçoğu, onları diğerlerinden ayıran özelliklere sahiptir.

Astrophytum 


Bu kaktüs türünün adı Yunancadan gelir ve çeviride "bitki yıldızı" anlamına gelir çünkü bu türe yukarıdan bakarsanız adeta bir yıldıza benzediğini göreceksinizdir. Uzun ve güçlü bir köke sahiptir. Çiçekleri tamamen açık, beyaz veya sarımsı bir renge sahiptir ve genç yaşta çiçek açar. 

Çiçeklenme dönemi ise ilkbahar ve yaz aylarında 2-3 gün kadar sürer. Çiçek açan kaktüs türleri arasında yer alan Astrophytum’u 10-12°C sıcaklıkta tutmak gereklidir ve sonbahar-kış aylarında düşük sıcaklıklarda tutarsanız sulamanıza gerek kalmaz.


Aporocactus


Bu harika kaktüslerin kökeni Meksika'ya dayanır. Gövdesi, uzunluğu bir metreye ulaşabilen birçok ince gövdeye dallanmıştır. Dikenleri kıl şeklindedir. Tübüler çiçekler açarlar, uzunlukları yaklaşık 10 cm kadardır ve çiçekleri türlere bağlı olarak çeşitli renklerde olabilirler: pembe, ahududu, turuncu, kırmızı gibi. 

İlkbahar boyunca çiçek açabilir. Çiçeğin ilk dönemlerinde iyi aydınlatma özellikle önemlidir. İlkbahar ve yaz aylarında temiz hava alabileceği bir balkona ya da terasa yerleştirilebilir fakat doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Aporocactus için en uygun sıcaklık 20-25°C civarındadır.


Mammillaria 


Bu tür kaktüsün çok sayıda çeşidi vardır. 200’den fazla tür ve çeşide sahiptir; bu nedenle kaktüs ailesinin en büyük cinslerinden biridir. Kökleri küresel veya silindirik şekildedir. Yumuşak koni şeklindeki papiller, gövde üzerinde tekdüze sıralar halinde düzenlenmiştir. Çiçek açan kaktüs türleri arasından bir diğeri olan bu tür pembe, sarı, beyaz, krem ve pembe-beyaz renklerde çiçekler açabilirler.

Mammillaria cinsi için çiçek açma dönemi ilkbaharın başlangıcına denk gelir. Yazın uygun sıcaklık yaklaşık 25°C, kışın ise 10-15°C arasındadır. Çok sıcak havalarda bitkiye su püskürtülebilir. Diğer kaktüsler gibi Mammillaria da toprağının sular altında kalmasından hoşlanmazlar, bu nedenle sulama çok sık yapılmamalıdır.


Rebutia 


Çiçek açan kaktüs türleri arasında popüler bir bitkidir. Bu iç mekan kaktüsleri etli bir gövdeye sahiptir. Kısa, sert, gümüş renginde veya sarımsı dikenlerle kaplıdır.

Çiçekleri yaklaşık 2,5 cm çapındadır ve krem, pembe, mor veya kırmızı gibi renklere sahip olabilirler. Çiçeklenme dönemi ilkbaharın son aylarında yaklaşık iki gün sürer. Kaktüsün bulunduğu oda iyi havalandırıldığında doğrudan güneş ışığından kötü anlamda etkilenmezler, 5°C ile 25°C arasındaki sıcaklıklar bu tür için uygundur ve ani sıcaklık sıçramalarına iyi adapte olurlar. Sulama nadiren yapılmalı ve toprak iyice kuruyana kadar beklenmelidir.

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler