Çiçek Terimleri Sözlüğü

Çiçekler hoş kokusu ve muhteşem görüntüsü ile hayatınıza renk katan güzelliklerin başında geliyor. Pek çok çiçek sever onları hayatına almaktan öteye geçerek yetiştirme sürecinde aktif rol oynuyor. Çiçek bakımı kendi içinde belli bir hassasiyet ve özen gösteren bir alan. Çiçekleri sevmek onları yetiştirmek için yeterli gelmeyebiliyor.

Çiçekler hoş kokusu ve muhteşem görüntüsü ile hayatınıza renk katan güzelliklerin başında geliyor. Pek çok çiçek sever onları hayatına almaktan öteye geçerek yetiştirme sürecinde aktif rol oynuyor. Çiçek bakımı kendi içinde belli bir hassasiyet ve özen gösteren bir alan. Taze çiçekleri sevmek onları yetiştirmek için yeterli gelmeyebiliyor. Her geçen gün gelişen dünyada bitki bakım metodlarını öğrenerek daha iyi işler ortaya çıkarabilirsiniz. 

Drenaj

Sözlük anlamı olarak drenaj bir yerde bulunan suyun uzaklaştırılması şeklinde ifade ediliyor. Bu suyun uzaklaştırılma metodu doğal ve yapay şekilde gerçekleşiyor. Çiçeğin bulunduğu alanda drenaj olması gerektiği gibi sağlanmazsa fazla suyun toprakta tutulması ve uzaklaştırılması sorunu ortaya çıkabilir.  Drenaj özellikle orkide gibi hassas ve bir çok saksı çiçeğinde kullanılması gereken yöntemdir.

Şaşırtma

Şaşırtma işlemi en basit anlatımı ile tohumların ekildiği ilk yerden kısa bir süre sonra topraksız bir alana taşınmasıdır. Genel olarak şaşırtma işlemi için çimlendirmenin gerçekleşmesi beklenir. 

 

 

Melezleme

Melezleme kavramı bilinen anlamı ile bir bitkiden alınan polenlerin, başka bir bitkinin dişil organına taşınması olarak ifade edilebilir. Bu işlemle birlikte taşınan organ sayesinde  yeni bir tür elde etmek istenir. Bunun amacı farklı iki bitkinin istenilen en iyi özelliklerinin bir araya getirilerek ortaya yeni türlerin çıkmasını sağlamaktır. 

Aşılama

Aşılama bir çeşit çoğaltma yöntemi olarak bilinen ve yıllardır uygulanan bir işlemdir.  Bu üreme yönteminde aşılanacak olan bitkiden bir parça alınır. Kalem ya da göz denilen bu parçalar anaç adındaki bitkiye tutturulur. 


Kültür

Bitki doku kültürü temelde bitkilerin hızlı çoğaltılması, hastalıklarından arınmış bitkilerin yetiştirilmesi, kolay çoğaltılamayan bitkilerin çoğaltılması için kullanılan bir yöntemdir. Bu yönteme göre bitki ya da bitkisel ürünün tamamının veya  doku  gibi bir kısmının kültüre alınması sağlanır. 

 

 

Ekim Nöbeti

Ekim nöbeti toprak veriminin düşmesini engellemek için yapılan bir yöntemdir. Buna göre bahçeye verimsizliği engellemek adına  farklı bitkilerin belirlenen bir sıra ile ekilmesi sağlanır.  Hasatın ardından dikim işlemi gerçekleştiği için ekim nöbeti olarak adlandırılır. 

 

 

Can Suyu

Adından da anlaşılacağı üzere can suyu yeni ekilen fide, fidan ve tohumlara verilen ilk suyu ifade eder. Genelde can cuyu tüm tohum ve fidanlar için az miktarda uygulanır. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler