- Tazeçiçek.com
- Blog
Çim Bakımı Nasıl Yapılır?
Çim Bakımı Nasıl Yapılır?
Evinizin bahçesinde veya parklarda, restoranlarda çimle kaplı alanlar her zaman göze daha çok hitap etmektedir. Bulunduğu ortamı hem şık hem de olduğundan daha büyük ve özenli gösterir. Fakat yaz-kış yemyeşil durabilmesi için düzenli olarak bakım yapılması gerekmektedir.
Evinizin bahçesinde veya parklarda, restoranlarda çimle kaplı alanlar her zaman göze daha çok hitap etmektedir. Bulunduğu ortamı hem şık hem de olduğundan daha büyük ve özenli gösterir. Fakat yaz-kış yemyeşil durabilmesi için düzenli olarak bakım yapılması gerekmektedir.
Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklarda yeterli ve doğru sulama yapılmazsa çimler sararabilir. Çimlerin içerisindeki su buharlaşır ve çimlerin sararmasına sebep olur. Aynı zamanda hayvanların idrarı da çimlerin kurumasına yol açmaktadır. Bu gibi kuruma ve sararma durumlarında tekrar çimleri canlandırabilmek için ya sabah erken saatlerde ya da akşam saatlerinde sulama yapılmalıdır. Güneş tepedeyken yapılacak sulama çimlerinizin daha fazla yanmasına ve kurumasına yol açar. Özellikle yaz aylarında yapılacak olan düzenli sulama çimleri tekrar canlandırabilir. Toprak nemlendirilerek sararma ve kuruma engellenebilir.
Çimler zaman zaman hastalanabilen canlılardır. Bu hastalıklar hem başka bitkilerden bulaşabilir hem de kendiliğinden ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bitki böcekleri çimlerde de görülebilmektedir. Çimlerin ve diğer bitkilerin bu tarz faktörlerden korunmabilmesi için çeşitli ilaçlamalar yapılması gerekir. Bu tarz bakımların uzman kişi tarafından yapılması daha sağlıklıdır.
Sararan çimlere ne yapılır?
Sararmaya neden olan bazı etkenlerden yukarıda bahsettik. Fakat bunlardan başka faktörlerden dolayı da çimler kuruyarak sararma yapabilir. Yani her zaman tedbir alınmasına rağmen sararmaya engel olunamayabilir. Sararan çimler ara sıra tırmıkla havalandırılmalıdır. Çim havalandırma işlemi çim için önem arz etmektedir.
Sulama eksikliğinden sararabilen çimler fazla sulama nedeniyle de sararabilir. Sulama dengesi bu yüzden çok önemlidir. Yaz aylarında çim sulama sistemlerinin en ideali olan yağmurlama şeklinde düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Kışın ise toprak kuruduğunda yapılması yeterlidir. Topraktaki mineral, demir gibi besinlerin eksikliğinden kaynaklı da sararma meydana gelebilir. Bu yüzden toprağın çim gübresiyle gübrelenmesi gerekir. Bu noktada çime uygun gübre alınması gerekir.
Kaç günde çim çıkar?
Toprak sağlıklıysa, sulama dengeli bir şekilde yapılıyorsa, hava alan bir ortamda çiminizi ektiyseniz verimli bir çime sahip olabilirsiniz. Genel olarak bakıldığında, eğer toprağınız sağlıklıysa, sulama sorununuz yoksa ve havadar bir yerde çim ektiyseniz, rahatlıkla verimli çim yetiştirebilirsiniz.
Toprağı temizledikten ve çim tohumu ektikten sonra düzenli bir şekilde bir ay boyunca sulanmalıdır. Yeni ekilen çim bolca suya ihtiyaç duyar. Tohumlar 1 hafta içerisinde filizlenmeye başlar. 10 gün sonra ise çimler çıkmaya başlayacaktır. Bir ay sonunda ise neredeyse biçilmeye uygun hale gelecek kadar uzarlar.
Bahçenize çim görüntüsünün yanında renk vermek için çeşitli çiçekler de dikebilirsiniz.