Dalya Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Yıldız çiçeği olarak da bilinen dalya çiçeği yetiştirilmesi oldukça keyifli bir çiçektir. Hoş görünümüyle bahçenize ve evinize farklı bir hava katar. Bakmanın ve büyütmenin zor olduğunu söyleyemeyiz ancak dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. 

Yıldız çiçeği olarak da bilinen dalya çiçeği yetiştirilmesi oldukça keyifli bir çiçektir. Hoş görünümüyle bahçenize ve evinize farklı bir hava katar. Bakmanın ve büyütmenin zor olduğunu söyleyemeyiz ancak dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. 


Adını meşhur botanikçi Andreas Dahl’dan alınan bu çiçek, az bir bakımla mükemmel bir görünüme sahip olabilir. Mor, pembe renkleriyle evinize bambaşka bir ambians katacak bu çiçeğin nasıl yetiştirileceğini sizin için hazırladığımız yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz. 

dalya çiçeği nedir

Dalya Çiçeği Hangi Ortamlarda Yetişir?  


Papatyagiller (Asteraceae) familyasına dâhil olan dalya çiçeği, Güney Amerika menşeili bir türdür. Bu sınıfa ait 40 adet tür bulunmaktadır. Meksika ve Kolombiya, dalya çiçeğinin doğal olarak en çok görüldüğü yerlerdir. Fakat adaptasyon gücü yüksek olduğu için dünyanın birçok yerinde bahçe ve saksı çiçeği olarak tercih edilir. 

Dalya Çiçeği Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?   

 
Dalya çiçeği, eylül ayı ile özdeşleştirilmiş bir çiçektir. Bu sizi yanıltmasın çünkü sonbaharda çiçek açması için ilkbahar ve yaz aylarında güneşe doyması gerekir. Dalya, güneşe ihtiyaç duyan bir çiçektir. Günde en az 6 saat güneş görmeye ihtiyacı vardır. Konumuna karar verirken güneş faktörünü göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.


Temiz hava da en az güneş kadar önemlidir. Kapalı ortamda yetiştiriyorsanız sıklıkla havalandırmanız gerekir.


Belli bir sulama periyodu yoktur. Güney Amerika menşeili bir çiçek olduğu için susuzluğa karşı dayanıklıdır. Toprak kurudukça sulamanız yeterli olacaktır.


Çiçekler kuruduktan sonra mutlaka kesilmelidir. Kesilmeyen çiçekler yenilerinin büyümesine zarar verebilir. 
Gübreleme makul bir miktarda yapılmalıdır. Fazla gübreleme çiçeğin ölmesine sebep olabilir. 


Dalya, soğuğa dayanıklı bir çiçek değildir. Dondurucu soğuklar bitkinin gövdesine ve çiçeklerine ciddi anlamda zarar verir. Bahçede yetiştiriyorsanız, kış aylarında toprağın üzerine eski sığır gübresi, saman/talaş karışımı ve kuru yapraklar dökerek donmayı önleyebilirsiniz. 


Kışın sert geçtiği bir yerde yetiştiriyorsanız, yumruları sonbaharda söküp ilkbahara kadar saklayabilirsiniz.

dalya çiçeği bakımı

Dalya Zararlıları ve Hastalıkları 


Salyangozlar ve sümüklü böcekler, dalya çiçeğinin başlıca zararlılarıdır. Özellikle dallar henüz küçükken bu böceklerin yıldız çiçekleriyle ilgilendikleri görülebilir. Ayrıca yaprak bitleri ve kırmızı örümcekler de dalya çiçeği için tehlike arz edenler arasındadır. Dalya çiçeğini yetiştirirken bu etkenlere karşı mutlaka önlem almanız gerekir. 


Kırmızı örümcekler, yapraklarda renk bozukluğuna ve mantara sebep olabilmektedir. Bununla birlikte, aşırı sulama ve akşam sulamaları mildiyö gibi hastalıklara sebep olur.

dalya çiçeği yetiştirilmesi


Dalya Hangi Toprakta Yetişir? &

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler