Defne Yaprağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Latince adı  “Laurus Nobilis” olan defne ağacı Akdeniz Bölgesinde yetişen bir ağaçtır. Efsanelere konu olan Defne Ağacı yıl boyu koku veren ve yaprakları solmayan ölümsüzlüğü sembol eden bir ağaçtır.

Latince adı  “Laurus Nobilis” olan defne ağacı Akdeniz Bölgesinde yetişen bir ağaçtır. Efsanelere konu olan Defne Ağacı yıl boyu koku veren ve yaprakları solmayan ölümsüzlüğü sembol eden bir ağaçtır. Efsaneye göre yapraklarının solmamasının ve  nedeni kendisine aşık olan Apollon’dan kaçarken toprak anaya sığınan ve duası kabul olduğu için defne ağacına çevrilen Daphne’dir. 


Zeus’un oğlu Apollon çok iyi bir okçudur ve birgün onun kadar iyi bir okçu olan Afrodit’in oğlu ile karşılaşır. Küçük bir rekabetin sonucunda Apollan’a dan öc almak isteyen Eros, iki ok hazırlar. Biri altın suyuna batırılmış saplandığı kişiye sonsuz aşk ve tutku verecektir. Bir diğeri ise saplandığı kişiyi aşk ve tutkudan uzaklaştıracaktır. Eros’un yayından çıkan bu iki oktan biri olan altın ok Apollon’a,  diğeri ise Daphne’ye saplanır. Apollon’dan kaçmaya başlayan Daphne kaçacak yer bulamayınca toprak anaya sığınarak "Ey toprak ana, beni ört, beni sakla, beni koru" der. Duası kabul olan Daphne’nin vücudu ve organları ağırlaşarak yavaş yavaş ağaca dönüşmeye başlar. Ağacın gövdesi Daphne’nin vücudundan, yapraklarının kokusu Daphne’nin saçlarından, ince uzun dalları ise Daphne’nin kollarından gelmektedir. Daphne’nin gözyaşları ise şelaleye dönüşmüştür. Bunu gören Apollon üzüntüden gözyaşı döker ve “Defne, bundan sonra sen, Apollon’un kutsal ağacı olacaksın. O solmayan ve dökülmeyen yaprakların, başımın çelengi olacak. Değerli kahramanlar, savaşlarda zafere ulaşanlar, hep senin yapraklarınla alınlarını süsleyecekler” der.


Yunan savaşçılarının başlarında defne yaprakları olmasının sebebi Apollon ve Daphne aşkını konu olan bu Yunan Mitolojisine dayanan hikayedir. Bu sebeptir ki defne ağacının faydaları çok fazladır. En önemli özelliklerinden birisi de kanseri engellemeye yardımcı olmasıdır.

    

Doğru miktarda kullanıldığı takdirde defne yaprağının iyi geldiği durumlar;

  • Soğuk algınlığı
  • Balgam söktürücü etkisi 
  • Kolesterol
  • Zehirli hayvan ısırığı
  • Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Saç köklerine iyi gelir ve saç kepeğini ortadan kaldırır
  • Kan şekerini düzenler aynı zamanda sakinleştirici etkisi de bulunmaktadır.

 

Defne Yaprağının Kullanım Alanları

Kurutulduğu taktirde et yemeklerinde ve salça yapımında kullanılabilir. Tedavi edici özelliği de bulunan defne yaprağı boğaz enfeksiyonunu engeller ve balgam söktürerek boğazları temizler. Acı tadından dolayı tek başına tüketilemeyebilir ancak yemeğinize hafif bir tat bırakması adına 1-2 yaprak kullanılabilir. Çayı da demlenebilen defne yaprağı sıklıkla balık ve çorbalarda a kullanılmaktadır.Bir diğer kullanım alanı ise yaprağından baharat elde edilmesi ve yağından sabun, vücut losyonu ve parfüm elde edilmesidir. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler