Deve Dikeni Faydaları ve Özellikleri

Papatyagiller familyasına dâhil olan deve dikeni, farklı koşullara adapte olabildiği için hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Özellikle yol kenarlarında, bakım olmadan kendi başına yetişmiş deve dikenlerine rastlamak olasıdır.

Papatyagiller familyasına dâhil olan deve dikeni, farklı koşullara adapte olabildiği için hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitkidir. Özellikle yol kenarlarında, bakım olmadan kendi başına yetişmiş deve dikenlerine rastlamak olasıdır. Bakımı kolay bir bitki olan deve dikeni genellikle sağlık amaçlı yetiştirilir. İnsan sağlığına birçok açıdan faydalıdır ve birçok rahatsızlık giderilmesine yardımcı olur. Bu yüzden ilaç sektöründe de tercih edilen bir çiçektir. 

Deve Dikeni Özellikleri  

Deve dikeni, papatyagiller olarak bilinen familyaya dâhil, çiçekli bir bitkidir. Türkiye, deve dikeninin doğal olarak yetiştiği bölgeler arasındadır. Taşlı ve çorak arazileri seven bir bitki olmakla birlikte, adaptasyon gücü yüksek olduğu için yetiştiği bölgede kısa sürede yayılabilir ve hâkim olabilir. İşgalci bir bitki olduğu söylenebilir. Yüksekliği ise genellikle 30 ile 100 cm arasında değişir. Otsu bir bitki olan deve dikeni ince ve çengel biçiminde bir yapıya sahiptir.

Birçok farklı türü olan bu bitkinin çiçekleri genellikle mor renktedir. Bazı bitkiler beyaz renkte çiçek açar fakat bunlar oldukça nadirdir. Çiçekleri tazelik aşamasında güzel bir kokuya sahip olurlar. Fakat bu koku sadece çiçeğin yaş olduğu zaman mevcuttur ve kuruduğunda muhafaza edilmez. Yetişme mevsimi ise genel olarak Temmuz ve ağustos ayları arasındadır. 

Deve Dikeni Faydaları    

Deve dikeni, alternatif tıp uygulamalarında sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Hem tohumu hem de kökü kullanılabilir. İçerdiği mineraller sayesinde vücuda birçok açıdan faydalıdır.

Bitkinin içeriğinde yer alan mineraller yağ parçalama özelliğine sahiptir. Bu sayede karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcı olur.

Düzenli ve dengeli miktarda tüketildiğinde midede meydana gelen rahatsızlıkların önlenmesine katkı sağlar.

Vücudun yenilenmesine yardımcı olduğu için kanserli hücrelerin gelişmesini ve büyümesini önlemeye yardımcı olur. 

Birçok uzman deve dikeninin ateş düşürücü etkiye sahip olduğunu söylemektedir.

Sindirim sistemi rahatsızlarının birçoğunun önlenmesine yardımcı olur. Vücutta düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Sonuç olarak, deve dikeni zengin içeriği sayesinde birçok hastalığın giderilmesine ve önlenmesine katkı sağlar. Ancak kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmanız gerekir. Deve dikeniyle yapılan tarifler, diğer alternatif tıp uygulamaları gibi mutlaka doktor onayı ile kullanılmalıdır. 

Deve Dikeni Nasıl Kullanılır?  

Deve dikeni, kökü ve tohumlarıyla kullanılabilen bir bitkidir. Aşırı dozda kullanımı zararlı olabilir. Bu yüzden, mutlaka doktora danışarak kullanılmalıdır. 

1 çay kaşığı deve dikeni tohumunu 1 bardak suyla haşlayarak süzdükten sonra deve dikeni çayı elde edebilirsiniz. Bu çayı günde yalnızca bir sefer tüketmenizi tavsiye ederiz. Deve dikeni çayı, kanserin önlenmesi gibi birçok kompleks faydaya sahiptir. Ayrıca karaciğer hastalıklarının tedavisi için kullanılan deve dikeni tohumu haplarını da eczanalerden doktor tavsiyesi ile alabilirsiniz.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler