Dua Çiçeği Bakımı ve Çeşitleri

Dua çiçeği Marantaceae yani Dua Çiçeğigiller familyasının Maranta cinsinden olan bir türdür. Oldukça etkileyici bir görüntüye sahip olan dua çiçeği, kişilerde müthiş bir ferahlık ve huzur hissi uyandırır. Dua çiçeği; ismini gerçekleştirdiği hareketler ve davranışlardan almıştır.

Dua çiçeği Marantaceae yani Dua Çiçeğigiller familyasının Maranta cinsinden olan bir türdür. Oldukça etkileyici bir görüntüye sahip olan dua çiçeği, kişilerde müthiş bir ferahlık ve huzur hissi uyandırır.


Dua çiçeği; ismini gerçekleştirdiği hareketler ve davranışlardan almıştır. Güneşin batışından sonra gecenin gelme süresi boyunca fiziksel olarak şekil değiştiren çiçek, insan elini andıran bir görüntüye sahip olur. Dua eden ele benzetilmesinden dolayı ismi ‘Dua Çiçeği’ olmuştur.

 

dua çiçeği


Olumsuz havalardan kötü etkilenebilen dua çiçeği, kuruyup hastalanabilmektedir. Dua çiçeği için en uygun sıcaklık ortalama 22- 23 derece arasıdır. Soğuk havalardan kötü etkilenen bir Dua çiçeğinin havaların geri ısınmasıyla veya uygun sıcak bir ortamın sağlanmasıyla kendisine gelmesi mümkün. İklim şartları nedeniyle Dua çiçeği ülkemizde genel olarak ev çiçeği olarak tercih edilmektedir. Tabii sıcak seven bu çiçek direkt olarak güneşe maruz kalmayıda sevmiyor. Eğer maruz kalırsa cansız ve soluk bir görünüm ortaya çıkabiliyor.

 

dua çiçeği bakımı


Dua çiçeği alıp bakmak istiyorsanız bakımının oldukça rahat olduğunu söylememiz münkün. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nem ve sıcaklık oranıdır. Nemsiz kalan bir Dua çiçeği karayıp kuruyabilir, bu yüzden havanın sıcaklığına göre bol sulama yapabilirsiniz. Başka bir yandan kış dönemlerinde de fazla suya maruz kalırlar ise solmaları ve çürümeleri mümkün. Dua çiçeğini sularken direkt olarak çeşmeden aldığınız suyu kullanmak yerine o suyu oda sıcaklığına getirerek sulamanız daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda suladığınızda saksı dibinde fazla su kaldıysa o suyu dökmelisiniz, aksi takdirde çiçeğiniz çürüyebilir. Dua Çiçeği uygun ortamı yakalar ise senede bir iki kez pembe mini çiçek açabiliyor.

 

dua çiçeği için uygun ortam


Dua Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?


16.yüzyılda Bartolomeo Maranta tarafından keşfedilen bitkinin 20 türü bilinmektedir. Bazı kaynaklara göre ise yirmiden fazla olduğu söylenmektedir. En popüler türlerinden bazıları aşağıdaki gibidir;


Calathea Makoyana: Dua çiçeğinin bu türü soluk renkli ve üzerinde mürekkep lekesini andıran koyu yeşil şekiller barındırır ve yaklaşık kırk beş santimetreye kadar büyüyebilmektedir.


Calathea Roseopicta: Büyük yuvarlak yapraklı Calathea Roseopicta türünün yapraklarının altı kısmı kırmızı renktedir. İpeksi dokudaki yaprakları hoş bir görüntü sağlar ve elli santimetreye kadar büyüyebilmektedir.


Calathea Lancifolia: İnce, zayıf ve uzun yaprakları ile bilinen Lancifolia türü yaklaşık kırk beş santimetreye kadar büyüyebilir. Yapraklarının üst kısmı koyu yeşildir ve genelde alt kısmında mor renkler barındırır.


Calathea Ornata: Calathea Ornata ince uzun yapraklı bir türdür. İnce ve  çizgili desenleri vardır. Genelde soluk yeşil rengi vardır.

 
 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler