Dünyanın En Zehirli Bitkileri

Bitkiler çok eski zamanlardan beri hem besin kaynağı hem de bazı hastalıklara çare olarak kullanılmıştır. Teknolojik gelişmelerden önce bazı bitkilerin tüketilmesi insanlar için öldürücü olabileceğinden, insanlar bitkileri zararlı ve zararsız olarak ayırmak zorunda kalmıştır.

Bitkiler çok eski zamanlardan beri hem besin kaynağı hem de bazı hastalıklara çare olarak kullanılmıştır. Teknolojik gelişmelerden önce bazı bitkilerin tüketilmesi insanlar için öldürücü olabileceğinden, insanlar bitkileri zararlı ve zararsız olarak ayırmak zorunda kalmıştır. Bazı bitkiler ve çiçekler ev dekorasyonunda oldukça güzel görünüp salon bitkileri veya yeni iş çiçeği olarak kullanılsa da güzel ve narin bir taze çiçeğin ardında gizlenen tehlikeli ve ölümcül etkiler, bitki örtüsünün gizemli yanını ortaya koyar.

 

 

Neden Bazı Bitkiler Zehirlidir?

Zamanla bu bitkiler, bir dizi ekolojik denge uyumuna uymak zorunda kalırlar. Bazılarının geliştirdiği zehirli etki, kendini koruma arzusundan gelmektedir. Sayısız zehirli bitki türü olmasına rağmen, aşağıdaki listede kurbanları için en ünlü ve zehirli olanlardan bazıları ile tanışacaksınız.

Ölüm Ağacı

Ölüm papatyası ya da ölüm ağacı olarak bilinen bu zehirli bitki, Karayip Denizi adalarına özgü olan bir ağaçtır. Yaklaşık olarak 20 metre yüksekliğe kadar ulaşabilir. Son derece zehirlidir ve meyvesi cezbedici bir kokuya sahiptir. Elmaya benzer meyvelerini görünce onlara dokunmak isteyebilirsiniz. İnsanlar ve muhtemelen tüm memeliler için tehlikeli olabilir. Ağacı ovalamaya başladığınızda yanmaya neden olabilecek cilt dokularına zarar verebilecek sütlü bir sıvı üretir. Bu durum kaşıntıya neden olabilir. Yutulması halinde şiddetli kusma ve ishal etkilerini gösterebilir.

 

Güzelavrat Otu

Bu güzel görünümlü bitki, Batı Asya’ya özgüdür. Etkilerinden sorumlu olabilecek toksinleri atropindir. Kullanılmaması gerektiği halde kullanıldığı zaman halüsinasyonlara neden olabilir. Fazlasının daha ciddi etkileri olabileceği düşünülmektedir.

Hint Yağı Çiçeği

Yaprakları kırmızı ya da koyu mor renkte olarak görebileceğiniz bu bitki odunsu bir gövdeye sahiptir. Afrika’ya özgü olan hint yağı çiçeği, oldukça zehirli olan beyaz bir tozla kaplıdır. Bu çiçek ile yapılan temas sonucu; bulantı, kusma ve karın krampları gibi etkiler görülebilir. Bu zehirli bitki, insanın hücresel metabolizmasına müdahale eder ve hücrelerin ölmesine neden olabilir.

 

Aconite Çiçeği

Şeytanın miğferi olarak da bilinen aconite, soğuk iklimlerde gelişme gösterir. Çok zehirli bir bitki olan bu çiçek ile yapılan küçük bir temas bile ağız içinde yanma hissi, kusma ve ishal gibi etkiler gösterebilir.

Baldıran

Nemli ve serin ortamları seven bu çiçek, dere kenarlarında gelişme gösterir. Yaklaşık olarak 2 metreye kadar uzayabilen boyu ile sizi etkilemeyi başarır. Yeşil meyveleri tüketildiği zaman baş ağrısı ve üşüme gibi etkileri olabilir.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler