Etobur Bitkilerin Gizemi

Etçil bitkiler, bitki dünyasının en sıra dışı türleridir. Genellikle böcekleri ve sinekleri tuzağa düşürüp onları tüketerek hayatta kalmayı başarırlar. Diğer bitkilerin yanı sıra gizemini korumayı başaran 5 ilginç etobur bitki ile tanışmaya hazır mısınız?

Etçil bitkiler, bitki dünyasının en sıradışı türleridir. Genellikle böcekleri ve sinekleri tuzağa düşürüp onları tüketerek hayatta kalmayı başarırlar. Diğer bitkilerin yanı sıra gizemini korumayı başaran 5 ilginç etobur bitki ile tanışmaya hazır mısınız?

Kobra Zambağı

Bu bitkinin, çiçek kısmı kobra yılanının kafasına benzediğinden dolayı bu ismi almıştır. Diğer çiçeklerin aksine tuhaf ve güzel bir görünüme sahiptir. Sürahi bitkisi olarak da anılan bu çiçek sürahiye benzer yapraklarında su biriktirerek avını kendisine çeker. Su içmeye gelen böcek, bu bitkinin aşağı doğru sarkan küçük tüylerine hapsolur. Kapana kısılan böcek boğulur ve enzim hareketleriyle bileşenlerine ayrılır. Kuzey Kaliforniya’ ya özgü olan sürahi bitkisi, 35 inç uzunluğuna kadar büyümektedir.

Sinek Kapan

Şüphesiz en ünlü etçil bitki olan sinek kapanını hepimiz duymuşuzdur. Bu bitki, tatlı kokusunu kullanarak avını kendine çeker. Av, kapanın içine girince tuzak kapakları kapanır. İçerisinde kalan av hareket ettikçe, kapanlarını daha sıkı kapatır. Böceğin devam eden kurtulma mücadelesi sadece tuzağın kapanmasını sağlayacak ve bu süreçte bitki, kurbanını kapana kıstırmış olacaktır. Sinek kapanı çiçeği, yaklaşık 1 hafta bu böceği emerek beslenir. Bir haftanın sonunda yeni kurbanları beklemek için kapılarını açmak için hazırlanır. Evinizde ya da bahçenizde beslemek isteyeceğini bu bitki, toprağının asla çok ıslak olmasını istemez; ancak toprağın çok kuru da olmaması gerekir. Kuru toprakta, bitkinin ömrü uzun süreli olmayabilir.

 

Drosera

Genellikle Avustralya'da tropikal ve ılıman bölgelerde sıkça görülür. Bataklık bitkisi olan drosera, beş yapraklı ve pembe tonlarında çiçeklere sahiptir. Çiçeğin üst yüzeyi, Böcekleri ve diğer avları tuzağa düşürmek için yapışkan bir yapıdadır. Bu tuzağa düşen av yapışkan yapraklarda tutsak kalarak enzimler tarafından sindirilir. Bu bitkiyi asla çeşme suyu ile sulamamız gerekir. Klima suyu ya da maden suyu ile sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Sarracenia

En büyük etçil bitki grubundan olan Sarracenia, yetiştirilmesi oldukça kolay bir bitkidir. Alışılmadık yaprak şekilleri ve yeşil görüntüsü ile etçil bitki yetiştirmeyi sevenler için Sarracenia, tam da size göre bir seçenektir.  Bu bitkide av, çiçeğin lezzetli tadının keyfini çıkarırken derin bir boşluğun içine düşer. Kaygan olan bu boşluktan kurtulma şansı artık yoktur. Düştüğü yer dar olduğu için kanat çırpıp uçarak kaçma şansı da yoktur. Av, düştüğü boşlukta yavaş yavaş ölürken, bitki avını sindirir. 

 

Pinguicula

Böcekleri, yapışkan yaprakları ile yakalayıp sindirerek tadını çıkaran etçil bitki grubundadır. Yapışkan yaprakları sayesinde yapraklarına gelen sinek ve böceklerin kurtulma şansı neredeyse hiç yoktur. Genellikle uçurum kenarında yaşayan bu bitkinin kök sistemleri yeterince gelişmemiştir. Evinizde nereye yerleştireceğinize karar vermek biraz zorlayıcı olabilir. Dene yanıl yöntemi ile bitkinin evinizinde veya bahçenizde en çok hangi bölümü seveceğini kısa süre sonra bulabilirsiniz. 
 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler