Evde Bitki Yetiştirmenin Faydaları

Saksı bitkileri sıkıcı görünümde olan bir odayı canlandırabilir, güzel gösterebilir. Evde yetiştirilen bitkiler sadece evi güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda bize faydalıdır. Evlerimizde bitkiler yetiştiriyoruz ama çoğu zaman faydalarını fark etmiyoruz.

Saksı bitkileri sıkıcı görünümde olan bir odayı canlandırabilir, güzel gösterebilir. Evde yetiştirilen bitkiler sadece evi güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda bize faydalıdır. Evlerimizde bitkiler yetiştiriyoruz ama çoğu zaman faydalarını fark etmiyoruz. Olumlu enerji yaratmak için bitkiler sandığımızdan fazlasıdır. Stresi azaltır, insanın modunu yükseltir… İşte aşağıda evde bitki yetiştirmenin faydalarını görebilirsiniz.

Stresi azaltır

Nasıl ki moraliniz bozulduğunda, canınız sıkıldığında dışarı çıkıp, bir parka gitme gereği duyuyorsunuz işte bitkilerle etkileşime geçmek, psikolojik veya fizyolojik stresi azaltır. Doğanın güzelliğinden faydalanarak anksiyetenizi azaltabilirsiniz. Örneğin sarı kantaron hiperisin içerdiğinden anksiyeteye, depresyona ve uykusuzluğa iyi gelir. Çarkıfelek yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Saksı çiçeklerinin toprağı da günlük endişemizi azaltmak için faydalıdır. Çünkü toprağın içinde doğal antidepresan görevi gören Mycobacterium Vaccae adlı bakteri bulunur. 

Güzel görünüm sağlar

Güzel görünüm ve dekor için kullanır çoğu insan çiçekleri. Bir salon, yatak odası ve hatta banyonun görünümü, iç mekan bitkileri ile kolayca değişebilir. Pozitif enerji sağlar. Feng shui gibi bazı felsefe düşünce okulları, bazı bitkilerin pozitif enerji çektiğini iddia eder. Örneğin uykusuzluktan muzdarip olan insanlar için ideal olan lavanta, dengeli enerji ve sağlık hissini teşvik eder. Kasımpatı evdeki herkese ferahlık hissi verir. Orkideler ise zarif bir his yaratır. 

Hava kalitesini arttırır

İç mekânın havası kimi zaman dışarıdaki havadan daha kirli olabiliyor. Çünkü günümüz koşullarında hava kirliliği üst düzeylere ulaştı. Bitkilerin ise hava kalitesini artırmada büyük faydası vardır. Sahip olduğunuz iç mekan bitkileri toksinleri emer, onları ayırarak kendi kullanabileceği hale getirir ve sizin soluduğunuz havanın daha iyi ve kaliteli bir hale gelmesini sağlar. Yelken çiçeği ve duvar sarmaşığı gibi bitkiler zehirli dumanların çoğunu süzebilir. Araştırmalar, bitki olmayan yerlerle kıyaslandığında bitki bulunan odalarda havayla taşınan bakteri ve küflerin yüzde 60 oranında daha az bulunduğuna dikkat çekiyor.

Mutlu eder

İnsanlar neden hafta sonlarını açık havada ve yeşilliğin içinde geçirmek ister? Neden piknik yapar? Çünkü bunların hepsi bize mutluluk verir. Yeşil görmek enerjimizi yükseltir. Bize kendimizi daha iyi hissettirirler. Sadece dekorasyon olmanın ötesindedir bitkiler. Bitkilere olan sevgimiz ve yakınlığımıza verilen bilimsel bir isim bile var: Biophilia. Biophilia, evrenin bir sonucu olarak doğal çevreleri tercih etme eğilimimiz olarak tanımlanıyor. Antoryum “Eril mutluluk” olarak bilinir, erkeklerde verimliliğin ve libidonun artırılması için önerilirken, sarmaşıkların evinize iyi bir şans getirdiğine inanılır.

Ruh sağlığını iyileştirir

Bitkiler doğal olarak iyileşmeye yardımcı olurlar. Bunları evde bulundurmak bile ruh sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Birleşik Krallık'taki araştırmacılar, doğa çevresinde yaşayan insanların yaşamayanlara göre çok daha mutlu hissettiğini buldu. Bu sadece kırsal kesimde yaşayanlarla da ilgili değil. Evdeki yeşilliğe bakmak da yardımcı olacaktır. Bitkiler size dışarıyı düşündürür. Kırları ve açık alanları düşündürür. Özellikle şehir içinde yaşıyorsanız, daha az kapalı hissetmenize yardımcı olurlar. Bitkiler çevrelerinde bir huzur enerjisi yayarlar. Yoğun günün ardından çok iyi gelirler. Ayrıca sabırlı ve uysaldır, evde huzurlu atmosferi yaratmaya yardımcı olurlar. Siz de bir bitki sahibi olarak bitkilerin sakinleştirici doğasını deneyimleyebilirsiniz.


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler