Evde Çiçekli Dondurma Yapımı

Çiçekleri herkes sever peki ya çiçekli dondurmayı ? Annelerimiz ne kadar kış aylarında dondurma yememize kızsa da dondurma dört mevsim yenmeye uygundur. Dondurmanın içerisinde çeşitli vitaminler ve en önemlisi kalsiyum bulunmaktadır.

Çiçekleri herkes sever peki ya çiçekli dondurmayı ? Annelerimiz ne kadar kış aylarında dondurma yememize kızsa da dondurma dört mevsim yenmeye uygundur. Dondurmanın içerisinde çeşitli vitaminler ve en önemlisi kalsiyum bulunmaktadır. İçerisinde bulunan kalsiyum kemik ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda içerisinde bulunan serotonin ve dopamin, mutluluk ve enerji kaynağı olarak bilinir. Gelelim şimdi çiçekler ile evinizde hazırlayabileceğiniz enfes dondurmaların tarifine ; 

Vanilyalı Güllü Dondurma 

Malzemeler: 
 
2 su bardağı krem şanti 
1 su bardağı süt 
1 adet vanilya çubuğu 
1 su bardağı toz şeker 
1 su bardağı gül yaprağı 
3 tatlı kaşığı gül suyu 

Hazırlanışı : İlk olarak güllerin yapraklarını iyice yıkayın. Ardından gül yaprakları, vanilya çubuğu, krem şanti ve şekeri bir tencerede yavaş yavaş karıştırarak kaynatın. Ancak çok fazla kaynatmamaya özen göstermelisiniz. Fokurdamaya yakın ocağı kapatın ve içerisinden gül yaprakları ve vanilya çubuğunu çıkartarak soğumaya bırakın. Hazırladığınız karışımı bir dondurma kabına koyarak 45 dakika boyunca buzlukta bekletin. Ardından çıkartarak bir çırpma teli ile çırpın ve tekrar buzluğa geri koyun. Çıpma işlemini her yarım saatte bir yaparsanız dondurmanızın kıvamı daha doğru olacaktır. 3 saat içerisinde dondurmanız hazır olacaktır. 

 

Lavantalı Dondurma 

Malzemeler : 

2 su bardağı pastacı kreması 
2 çorba kaşığı kuru lavanta 
1 su bardağı süt 
5 adet yumurtanın sarısı 
1.5 su bardağı toz şeker 
küçük bir tutam tuz

Hazırlanışı : Dondurmanızı hazırlarken kuru lavantaların tüketime uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Tüketime hazır lavantalar kimyasallarla buluşturulmadığı için daha sağlıklı olacaktır. 2 su bardağı pastacı kreması, 1 su bardağı sütü ve lavantaları bir tencereye alın ve orta ateşte kaynatın. Ardından kaynayan karışımı bir kenara alarak kapağını kapatın ve soğumaya bırakın. Yarım saat beklettikten sonra 1.5 su bardağı şeker ve bir tutam tuzu karışıma ekleyin ve çırpma teli yardımı ile çırpın. Çırpma işleminden sonra tencereyi tekrar ocağa koyun ve önceden sarılarını çırptığınız yumurtaları tencereye yavaş yavaş ekleyin. Yumurtaları ekledikten sonra karışım muhallebi kıvamına gelecektir. Muhallebi biraz koyulaşınca ocaktan alın. Eğer karışımda yumurta kalıntıları var ise süzgeç yardımı ile süzme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Dondurmanızın renginin mor olmasını istiyorsanız bir kaç damla mor gıda boyası ekleyebilirsiniz. Soğuma işlemi için 3-4 saat boyunca her yarım saatte bir buzluktan karışımı çıkartarak çırpma işlemi gerçekleştirirseniz dondurmanın kıvamı tam istediğiniz gibi olacaktır.  

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler