Evinizdeki Havayı Temizleyecek Bitki Türleri

Evlerimizdeki ve iş yerlerimizdeki hava gittikçe kötüleşiyor. Evimizde gittikçe daha fazla sayıda yer alan kimyasal ve sentetik ürünlerle değişen yaşam tarzımızda, bu tarz ürünler dolayısıyla daha da fazla sağlığa zararlı bileşikleri açığa çıkarıyor.

Evlerimizdeki ve iş yerlerimizdeki hava gittikçe kötüleşiyor. Evimizde gittikçe daha fazla sayıda yer alan kimyasal ve sentetik ürünlerle değişen yaşam tarzımızda, bu tarz ürünler dolayısıyla daha da fazla sağlığa zararlı bileşikleri açığa çıkarıyor. Plastikler, çeşitli kumaş türlerinde bulunan sentetik maddeler, evimizde bulunan mobilyalar, boyalar, yapıştırıcılar, oda spreyleri, kokular, ev temizliği ve kişisel hijyen ürünleri maalesef hava kirliliğine sebep olabiliyor. Evinizde bazı bitkiler bulundurarak, bu bitkilerin, evinizin daha temiz bir havaya sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Bambu Palmiyesi

Evinizdeki havayı temizleyecek bitki türleri arasında yer alan bitkilerden bir diğeri olan bambu palmiyesi, doğal nemlendirici görevi görür. Çin’e özgü bir bitki olan bambu palmiyesi; evlerde, bahçelerde ve teraslarda dekorasyon amaçlı da kullanılabilir. Eşsiz özellikleri nedeniyle en az bakım gerektiren bitkilerden biridir. Benzen, formaldehit ve trikloretileni uzaklaştırabilir. Bu popüler ev bitkisi düşük ışık koşullarında büyür ve çok fazla sulamaya ihtiyaç duymaz.

 

Spatifilyum veya Spathiphyllum

Spatifilyum çiçeği bakımları en kolay olan bitkilerden biri. Spatifilyum bulunduğu ortamdaki formaldehit, ksilen ve tolueni azaltabilir. Aseton, trikloretilen ve benzenin ortamdan uzaklaştırılmasına da yardımcı olan bu bitki, nemi sevmesine rağmen az sulamaya ihtiyaç duyar. Evinizde doğal ışık alan bir yere koymanız da Spatifilyum’u konumlandırmak için uygun olacaktır.

Duvar Sarmaşığı

Yerden metrelerce yükselebilen duvar sarmaşığı; formaldehit, trikloroetilen ve benzen gibi uçucu ve sağlığa zararlı olan organik bileşikleri azaltabilir. Soğuğu ve nemi tercih etmesi nedeniyle balkonda bir saksıda yetiştirilebilir.

Areka Palmiyesi

Genellikle iç mekanlarda kullanılmasıyla ünlüdür. Bunun nedeni, bu bitkinin doğrudan güneşe ihtiyaç duymadan evin içinde yaşayabilmesidir. Ayrıca bakımı da oldukça kolaydır. Formaldehiti ve karbon monoksiti ortamdan uzaklaştırmaya yardımcı olan palmiyeler, aynı zamanda oldukça dekoratif bir görüntüye de sahip.

Paşa Kılıcı

İç mekan bitkilerinden biri olan bu bitki, oldukça dayanıklı bir bitki olmasının yanı sıra aynı zamanda nitrojen oksitleri ve formaldehiti ortamdan uzaklaştırarak, havanın temizlenmesine de yardımcı olur.

Potos Sarmaşığı

Bakımı en kolay olanlardan biridir. Kalp şeklindeki yaprakları ile karakterize bu bitki, havadan karbon monoksit ve formaldehiti uzaklaştırmak için idealdir. Düşük ışıkta ve düşük sıcaklıklarda hayatta kalabilen, ofisler ve evler için ideal olan dayanıklı bir bitkidir. Oldukça dayanıklı olan bu bitkiyi konumlandırmak için banyo veya mutfak uygun olacaktır.

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler