Gece Göğü; Petunya Çiçeği Bakımı

Petunya, kültür bitkisi olarak yetiştirilen ve patlıcangiller ailesinde bulunan çiçekli bir bitki olarak bilinir. Gece göğü adıyla da bilinen petunya çiçeğinin anavatanı Arjantin ve Güney Brezilya olarak bilinir. Türkiye'de de yetişen bu çiçek türü doğal olarak pek çok bölgede kendine yer bulur. 

Petunya, kültür bitkisi olarak yetiştirilen ve patlıcangiller ailesinde bulunan çiçekli bir bitki olarak bilinir. Gece göğü adıyla da bilinen petunya çiçeğinin anavatanı Arjantin ve Güney Brezilya olarak bilinir. Türkiye'de de yetişen bu çiçek türü doğal olarak pek çok bölgede kendine yer bulur. 

Birden farklı türü ile karşınıza çıkan petunya çiçeği mevsimlik yapısı ile bilinir. İri bir çiçek yapısına sahip olan gece çiçeği yumuşak yaprakları ile dikkatleri üzerine çeker. Hoş bir kokuya sahip olan gece göğünü tüylü bir şekilde görmeniz mümkündür. Hoş bir anlamın olan petunya çiçeği aynı zamanda umut olarak ifade edilir. Etkileyici kokusu ile dikkatleri üzerine çeken petunya çiçeği umudunu kaybetme mesajı verir. 

Petunya çiçeğinin türüne bağlı olarak yapı, boyut ve bakım gibi birçok detay değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak petunya çiçeği 17 cm olarak ifade edilebilir. 

Petunya çiçeği genel olarak borazan şeklinde pembe, beyaz, mor, mavi ve kırmızı renkleri ile karşınıza çıkar. Gece göğü çiçeği yukarı doğru bakan çiçeklere sahip olması ile dikkatleri üzerine çeker. Aynı zamanda aşağı doğru sarkmış olan petunya çiçekleri de mevcuttur. Birden farklı çiçekle bir araya geldiğinde petunya çiçeği hoş bir aranjman olabilir. 
Otsu bir gövdeye sahip olan gece göğünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi için dikkat etmeniz gereken çeşitli bakım rutinleri vardır. Aşağıdaki detaylara dikkat ederek petunya çiçeğinin bakımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Güneş ışığı 

Petunya çiçeği günün en azından çeyreğini güneş altında geçirmeyi sever. Bu nedenle günün belli bölümünü güneş karşısında geçirmesinde fayda var. Güneş görmeyi seven bu bitkiyi güneşten mahrum ettiğinizde sağlıklı bir şekilde büyümesine engel olabilirsiniz. Gölge alanlarda kendini koruyabilen bu çiçeğin belli dönemlerde güneş ışığı almasında fayda var. 

Nem dengesi 

Petunya çiçeği genel olarak fazla neme ihtiyaç duymayan bir tür olarak karşınıza çıkar. Toprağın kurumasını engelleyecek kadar yeterli düzeyde nem olması yeterli olacaktır. Petunya çiçeğinin nem dengesini koruyarak sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. 

 

Sulama 

Her çiçek belli aralık ve miktarda sulamaya ihtiyaç duyar. Petunya çiçeği gibi bitkiler içinse sulama büyük önem taşır. Bu nedenle yeterli ve dengeli bir şekilde gece göğünü sulamanız gerekir. Özellikle çiçek açma döneminde petunya çiçeği için su büyük önem taşır. Orta seviyede bir sulama yapmak petunya çiçeği için yeterli olacaktır. 

Rüzgar dengesi 

Birçok çiçek türü zor şartlara uyum sağlasa da petunya çiçeği bu konuda oldukça hassastır. Bu nedenle rüzgar karşısında bırakmamaya dikkat edin. 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler