Glayöl çiçeği oldukça zarif bir görüntüye sahip olsa da bir gladyatör kılıcını andıracak kadar güçlü yapraklara sahiptir. İngilizcede gladiolus olarak bilinen glayöl çiçeği eşsiz manzaralar yarattığı için son zamanlarda oldukça yoğun talep görmektedir. Glayöl, renk çeşitliliğiyle gelinlerin de çiçek buketi olarak sıkça tercih ettiği bir çiçektir. Aynı zamanda damatlar da yaka çiçeği olarak kullanmakta.
Glayöl çiçeği anlamı içten duygular ve samimiyettir. Aynı zamanda sadakat ve gücü sembolize eder. Genellikle yaz sonlarında açan glayöl çiçeği renk ve kokusuyla da büyüleyicidir.
Glayöl Çiçeği Özellikleri
Glayöl çiçeği dayanıklı olmasıyla bilinir. Fazla sıcaklıklarda bile ağustos ayına kadar dayanarak güzelliğini korur.
Eşsiz manzaraların kahramanı olan glayölün turuncu, kırmızı, sarı, pembe gibi pastel renklerde çiçekleri vardır.
Glayöl çiçeğinin yetiştirmek emek ister.
Glayölün çiçekleri uzundur. 2-4 metreye kadar bir başakla uzayabilirler.
Glayöl çiçeği, ülkemizde en çok yetiştirilen kesme çiçekler arasındadır. Sıralamada gül ve karanfilden sonra gelir.
Korm adı verilen soğanımsı bir kökü vardır.
Kışın uykuya yatan glayöller yazın gelmesi ile birlikte uyanır ve sıcaklığı severler.
Glayöl Çiçeği Ne Zaman Ekilir?
Glayöl, toprağın sıcak olduğu bahar aylarının ortasında dikilmelidir. Yaz başlarında ise çiçek açacaktır.
Glayöl Çiçeği Bakımı
Glayöl çiçeği düzenli ve istikrarlı olarak sulama ister. Yağmurlama şeklinde sulama uygun olacaktır. Glayöl çiçeği hafif esintili ve güneşli ortamlarda yetiştirilmelidir. Glayöl çiçeğinin toprağının işlenmiş olması önemlidir ve gübrelemede kompost kullanılabilir. Glayöl çiçeğine evde bir saksıda bakmak isteniyorsa, derin ve geniş çaplı, drenaj deliğine sahip olan saksılar tercih edilmeli. Saksı altlarına çakıl taşları konulabilir.
Glayöl Çiçeği Nasıl Ekilir?
Glayöl çiçeğinizi yetiştireceğiniz toprakta 10 - 15 cm’lik bir çukur açtıktan sonra soğanı gömebilirsiniz. Fakat kormun sivri ucunun aşağıya bakıyor olduğundan emin olmalısınız. Soğanları belirli aralıklarla dikmeniz önemlidir. Soğanları gömdükten sonra toprağı sulayabilirsiniz. Sulama işlemlerini gündüzleri yapmanız toprağın kuruması için önemlidir. Aksi takdirde bitkiniz hastalanabilir. Ekim yaptığınız alanın güneş alan ve havadar bir bölge olduğundan emin olun.
Eğer tohum ile glayöl çoğaltmak istiyorsanız biraz daha zahmetli bir süreçten geçeceğinizi belirtmek isteriz. Yaklaşık beş senelik bir zaman diliminin ardından tohumlar olgunlaştığında güneş güneş gören bir bölgeye gömerek sulayın.