Gübre Nedir? Nasıl Kullanılır?

Toprağı serin, püskürtün ya da kazıyın muhtemelen bitkilerinizi beslemenin birden fazla yolu olduğunun farkındasınız. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Bitkiler besinleri birkaç şekilde alır. Çoğu bu işlemi kök sistemi aracılığı ile yapar, bu nedenle kompost ya da granül gübreler gibi kuru ürünleri bitkinin tabanının etrafında bulunan toprağı kazmak oldukça yaygın bir yöntemdir.

Toprağı serin, püskürtün ya da kazıyın muhtemelen bitkilerinizi beslemenin birden fazla yolu olduğunun farkındasınız. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Bitkiler besinleri birkaç şekilde alır. Çoğu bu işlemi kök sistemi aracılığı ile yapar, bu nedenle kompost ya da granül gübreler gibi kuru ürünleri bitkinin tabanının etrafında bulunan toprağı kazmak oldukça yaygın bir yöntemdir. Nem sayesinde bitki besinleri emmeye başlar ama bazı gübreler besinleri yapraklardan emilebilir. Bu sebeple bitkinizi granül gübreye ya da suda çözünen gübreye ihtiyacı olup olmadığına bakarak doğru yolu izlemelisiniz.

Gübre Nedir?

Gübreler, çiftçiler ya da taze çiçek beslemeyi seven insanlar tarafından ekinlerin ve bahçelerin büyümesine yardımcı olmak için kullanılır. İster bitkilerden ve mevsim çiçeklerinden oluşan minik sevimli bir bahçe, ister yüzlerce dönüm mahsulü olan büyük bir çiftlik olsun, farklı bitki türlerinin değişik toprak ve hava koşullarında yetişip büyümesine yardımcı olmak için birbirinden farklı gübreler geliştirilmiştir. 

Kimyasal bileşenler, bitkilerin büyümesini destekleyen ve bununla birlikte uygun maliyetli gübreler geliştirmeye yardımcı olur. Tüketici gübreleri, onları oluşturan insanlar ve çevre için güvenilir olmalarını sağlamak için denetlemeler yapılır.

 

gubreleme-yapılan-bitkiler

 

Kullanım Alanları ve Faydaları

Küresel nüfus hızlı bir şekilde çoğalmaya devam ederken, insanlara yiyecek ve tarım ürünlerini sağlamak için her yıl yeterli olan mahsulün üretilmesi çok önemlidir. Birçok ürün yetiştikleri topraktan besinlerini alır ve bu ürünler besinleri farklı şekillerde ve oranda tüketir.  Bazı mahsul ürünleri sadece birkaç ekim işlemi yapıldıktan sonra toprakta olan besini alabilir. Gübreler, bu ürünlere büyümek ve besleyici gıda için ihtiyaç duydukları besin maddelerini sağlamada önemli rol oynar.

 

Gübre Seçimi Nasıl Yapılır?

Gübre seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Ancak alınacak marka dikkat etmeniz gereken konu değildir. Asıl dikkat etmeniz gereken potasyum, fosfor ve azot bitkinin ihtiyacı olan temel besin malzemeleridir. Bu sebeple, gübre seçimi yaparken içerisinde bulunan azot, fosfor ve potasyum oranı yüksek olan gübreler tercih etmelisiniz. 

 

 

Gübre Çeşitlerinden Hangisini Tercih Etmelisiniz?

Gübrelerin, çok farklı çeşitleri mevcuttur. Gübre alacağınız yerde katı, sıvı ve organik gübre çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Peki onca çeşit gübrenin arasından hangisini tercih etmelisiniz? Bu tercihinizi bitki türlerine göre yapmalısınız. 

Sıvı ve toz gübreler yaygın olarak kullanılır. Üstelik bu gübre çeşidini salon bitkinizin ihtiyacına göre su ile seyreltip kullanmayı tercih edebilirsiniz. Organik gübrelere göre daha konsantre ve daha uygun fiyatta bulabilirsiniz. 

Kullanımı daha kolay gübre arayışındaysanız, organik gübreleri tercih edebilirsiniz. Tamamen doğal maddelerden yapılan organik gübreler, diğer gübre çeşitlerine göre daha kötü kokabilir. Bunun nedeni gübreyi yaparken içerisinde bulunan ve zamanla çürümeye başlayan organizmalardır. Organik gübreyi kendiniz de yapmayı deneyebilirsiniz.

 

Gübre Kullanımının Sakıncaları Nelerdir?

Gübrenin faydaları üzerinde çok durduk. Peki gübreyi yanlış kullanırsak zararları olur mu? Bir gübre yanlış ya da önerilen ölçüden daha yüksek kıvamda kullanılırsa, kimyasal yanık gibi yeşilliklere zarar verebilir. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler