Güller ve Gül Bakımı İçin Harika İpuçları

Güller olmadan pek çok insan için saksılarla dolu balkonların ya da çiçeklerle dolu bahçelerin bir anlamı yoktur. Görünüşü, kullanımı ve çeşitli ortamlara farklı farklı şekillerde uyarlanabilmesi bu çiçekleri bahçelerdeki en popüler çiçekler haline getiriyor.

Güller olmadan pek çok insan için saksılarla dolu balkonların ya da çiçeklerle dolu bahçelerin bir anlamı yoktur. Görünüşü, kullanımı ve çeşitli ortamlara farklı farklı şekillerde uyarlanabilmesi bu çiçekleri bahçelerdeki en popüler çiçekler haline getiriyor.

Gerek doğal gerekse yapay ortamlara, bahçelere, parklara, verandalara ve yeşil alanlara mükemmel bir şekilde uyum sağlarlar. Dekoratif ve güzel kokuludurlar ve bakımları pahalı değildir.

Aromatik ve güzel güller büyütmek ve bu çiçeklerin bakımlarını yapmak bazen zor olabilir. Özel bir ilgiye ihtiyaç duydukları doğru olsa da bakımları göründüğü kadar karmaşık değildir. İşte bu harika çiçeklerin tadını çıkarmak için yapmanız ve yapmamanız gerekenler.

Güller İçin Toprağı Daha Derin Kazmalısınız

Toprağı kazarken derine inmeli ve toprak yüzeyine bol miktarda organik madde ya da kemik unu koymalısınız. Yaklaşık 5 cm derinliğinde ve genişliğinde bir delik açarsanız, çiçekleriniz büyümek için yeterli alana sahip olacaktır. Köksüz gül ekerken, deliğin dibinde bir toprak konisi oluşturmaya çalışın, böylece kökler daha derine ilerleyebilirler.

Güllerin çok fazla alana, havaya ve güneşe ihtiyacı olduğu için bitkileri birbirine çok yakın, duvara çok yakın veya bir ağacın altına yerleştirmemelisiniz. Sabah güneşinin öğleden sonraki güneşten daha iyi olduğunu unutmayın, çünkü öğlen güneşi yapraklardaki nemi hızla kurutur ve bu da hastalıklara neden olur.

Her Gül Özel Olmak İster

Çiçeklerinizi daha önce gül bulunan yerlere yerleştirmemelisiniz, çünkü toprak artık bu bitkiler için uygun olmayabilir . Eğer çiçeklerinizi aynı yere ekmek isterseniz, tabii ekeceğiniz yer bir bahçe ise toprağı yaklaşık olarak 45-50 cm civarı kazıp, toprağı değiştirmeniz gerekebilir.

Özellikle önceki yaz veya ilkbaharda çiçeklerinize mantar bulaşmışsa, onları hastalıklardan korumanız gerekir. Kışın hayatta kalan antraknoz veya küf sporlarını öldürmek için kaliteli bir ilaç kullanmanız önerilir. Bitkilerinize iki haftada bir ilaç uygulaması gerekebilir, bu nedenle enfeksiyon belirtilerine dikkat etmelisiniz.

Gül çalıları üzerinde veya çevresindeki toprakta sezon öncesi yaprak bırakmamalısınız çünkü bu yapraklar hastalıklar barındırır ve bitkinin geri kalanına hastalıkların yayılmasına neden olabilir.

Onları Budamalısınız

Güllerinizin sağlıklı olmalarını ve dilediğiniz şekilde gelişmelerini istiyorsanız onları budamalısınız. Ayrıca ölü, hasarlı veya zayıf gövdeleri çıkarmak bitkinin merkezine daha fazla hava ve güneş ışığı girmesini sağlayarak hastalıkları önleyebilir. Soğuk veya ılıman iklimlerde çok erken budamamalısınız, çünkü bitkileriniz uyuşuk olacaktır ve sert bir don, büyüyen kısmın ve hatta tüm bitkinin ölmesine neden olabilir. Tomurcuklar görünmeden hemen önce onları budamak en iyisidir.

Nasıl Sulamalıyım ve Gübrelemeyi Ne Zaman Yapmalıyım?

Güllerinizi yavaşça ve dikkatlice sulamanız gerekir. Haftada iki kez iyice sulamak, haftada dört kez yüzeysel ve özensiz bir biçimde sulamaktan daha iyidir. Akşam sulamamalısınız çünkü verilen suyun en iyi etki edeceği zaman gündüz güneş ışıkları arasındadır. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler