- Tazeçiçek.com
- Blog
Hanımeli Çiçeği Özellikleri, Anlamı Ve Bakımı
Hanımeli Çiçeği Özellikleri, Anlamı ve Bakımı
Hanımeli, adına aşina olduğumuz ve sıklıkla gördüğümüz bir çiçek. Birçoğumuzun çocukluğunda hanımeli ile ilgili bir anısı vardır. Fakat bu çiçek hakkında bilmediğimiz birçok şey var. Hassas bir bakım gerektiren hanımeli aynı zamanda çok derin anlamlar taşıyan bir çiçek.
Hanımeli, adına aşina olduğumuz ve sıklıkla gördüğümüz bir çiçek. Birçoğumuzun çocukluğunda hanımeli ile ilgili bir anısı vardır. Fakat bu çiçek hakkında bilmediğimiz birçok şey var. Hassas bir bakım gerektiren hanımeli aynı zamanda çok derin anlamlar taşıyan bir çiçek. Sizler için hazırladığımız bu yazıda hanımeli çiçeğinin bakımından, özelliklerinden ve anlamlarından bahsetmeye çalıştık.
Hanımeli Nedir?
Hanımeli, sarmaşık sınıfına giren bir bitkidir. Bilimsel adı Lonicera Periclymenum olarak bilinen bu bitki esasında Avrupa kökenlidir. Fakat 200’e yakın türü vardır ve bu türlerin çoğu yüksek adaptasyon gücüne sahiptir. Hatta her ne kadar Avrupa kökenli bir bitki olsa da bu sınıfa giren türlerin 100 kadar Çin başta olmak üzere uzakdoğu ülkelerinde yetişir. Çiçeklerinin zarif görünümü sebebiyle hanımeli adını almıştır. Tutunduğu yeri saran ve kolay yetişebilen bir yapısı vardır. Ayrıca soğuk iklime karşı dayanıklıdır.
Hanımeli Çiçeği Bakımı
Hanımeli çiçeği, güneşe doğru uzanmaya meyillidir. Bu yüzden bol güneş alan yerlerde yetişmesi gerekir. Özellikle çalı formundaki hanımeli bitkisi güneşli ortamları sever. Evde yetiştiriliyorsa bile doğal ışık alan bir yere konulması gerekir. Kapalı yerlerde yetiştirilebilir fakat genellikle bahçeleri sever. İç mekanda yetiştiriliyorsa bulunduğu ortam sıklıkla havalandırılmalıdır.
Toprak konusunda seçici bir bitki değildir. Fakat nemli topraklar hanımeli için idealdir. Özellikle iyi drenaj sağlanan topraklarda güçlü bir biçimde yetişebilir. 4.5 pH – 8 pH arasındaki derecelere sahip olan topraklar hanımeli için idealdir.
Sulama dengesinin çok hassas olması gerekir. Belli bir sulama periyodu yoktur, toprak kurudukça sulanması yeterlidir. Fakat ihtiyaç olmadığı hâlde sulama yapmak hastalıklara davetiye çıkarır. Sulama rutini hanımeli türlerinin tamamında aynıdır.
Eğer kaliteli ve zengin bir toprak kullandıysanız bitkinin ekstra besin takviyesine ihtiyacı olmayacaktır. Ekim yapmadan önce toprağı zenginleştirebilirsiniz.
Hanımeli Nasıl Budanır?
Hanımeli için belli bir budama mevsiminden bahsetmek söz konusu değil. Çiçekleri sonbahara kadar açtığı için uygun zamanı beklemek faydalı olacaktır. Çiçekler dökülmeye başladığında budama yapılması gerekir. Fakat budama işlemi kış sonuna kadar tamamlanmalıdır. Budamanın yapılmaması hâlinde çiçek verimi ve kalitesi azalacaktır. Bazı hanımeli türleri ilkbahara kadar çiçek verir, bunlar çiçek dökülür dökülmez hemen budanmalıdır. Eğer budama yapılmadan araya kış mevsimi girerse yeni sürgünler gelmeyeceği için çiçek verimi düşecektir hatta bu durumda bir daha çiçek çıkmayabilir.
Hanımeli Çiçeği Anlamı
Hanımeli, bağlılık, sadakat ve güven anlamları taşıyan bir çiçektir. Arkadaşlığın, aynı güller gibi aşkın ve sevginin parçası olan güvenin doğal ifadesidir. Ayrıca, eskiden bu çiçeğin uğur getirdiğine inanılır, bu yüzden her bahçede mutlaka yetiştirilirdi. Her koşulda, sevilen kişiye bir çiçek buketi halinde hediye edildiğinde derin anlamlar ifade eder.