Hidroponik (Topraksız) Tarım Nedir?

Tarıma olan ilginin artması son yıllarda farklı ve alternatif yöntemlerin geliştirilmesini sağladı. Hidroponik yani topraksız tarım, son yıllarda en çok tercih edilen alternatif yöntemlerden biri. Topraksız tarımın bireysel alandaki yetiştiricilikten büyük çaplı üretim tesislerine kadar ciddi bir kullanım alanı bulunuyor.

Tarıma olan ilginin artması son yıllarda farklı ve alternatif yöntemlerin geliştirilmesini sağladı. Hidroponik yani topraksız tarım, son yıllarda en çok tercih edilen alternatif yöntemlerden biri. Topraksız tarımın bireysel alandaki yetiştiricilikten büyük çaplı üretim tesislerine kadar ciddi bir kullanım alanı bulunuyor. Üstelik birçok açıdan konvansiyonel tarıma göre daha düşük maliyetli ve avantajlı olduğunu da söyleyebiliriz. 
Topraksız ortamda bitki yetiştirmek için kullanılan yöntemler hidroponik tarım olarak adlandırılır.

 

 

Hidroponik tarımın temel ilkesi, bitkileri ihtiyaç duydukları besinleri topraktan değil özel solüsyonlardan alacakları şekilde konumlandırmak ve yetiştirmektir. Topraksız tarım başlığı altında kullanılan birçok yöntem vardır. Bu yöntemde, bitkiler besin elementlerini toprakta aramak zorunda kalmadan, solüsyondan kolaylıkla alabilmektedirler.

Hidroponik tarımda, bitkilerin kök sistemlerini desteklemek için vermikülit, hindistan cevizi, kaya yünü, kum, perlit ya da genişletilmiş kil agregası gibi ortamlar oluşturulur. Yalnızca borular ve su kullanılarak uygulanan yöntemler de bulunmaktadır. 

 

Hidroponik Tarımın Avantajları Nelerdir?

Hidroponik yetiştiricilik hem profesyonel seralarda hem de ev ortamında kolaylıkla uygulanabilen bir metoddur. 

Yapılan araştırmalar, bitkilerin toprakta yetişmeye oranla %50 daha hızlı büyüdüklerini göstermiştir. Bunun sebebi besin elementlerine ve suya ulaşmalarının daha kolay olmasıdır.

Hidroponik tarım, kapalı bir alanda 365 gün boyunca yetiştiriciliği mümkün kılmaktadır.

Toprakta yaşayan canlılar hastalığa sebep olabilir. Ayrıca zararlı musallatına yol açabilir. Fakat hidroponik tarımda hastalık ve zararlı riski toprağa göre çok daha azdır.

Bitkiler, topraksız tarımda besin maddelerine kolay erişebilmektedir. Bu yüzden kökler birbirine girmeden büyüme olanağına sahiptir. Ayrıca aynı ortamda farklı bitkiler yetiştirmek de mümkündür.

Hidroponik tarımda yabani ot gibi yabancı yaşam biçimleri görülmez. Dolayısıyla çapa yapmak gibi bir zorunluluk yoktur.

Bitkileri istediğiniz ortamda yetiştirebilir ve besin elementleri ile verimini arttırabilirsiniz. 

Hidroponik Tarım ile Hangi Bitkiler Yetiştirilebilir?  

Hidroponik tarım her ne kadar avantajlı bir uygulama olsa da her bitki için geçerli değildir. Yalnızca belli bitkiler topraksız ortamda yetişebilmektedir. Bir bitkinin hidroponik olarak yetiştirilebilmesi için:
 

Hızlı büyümesi,

Büyük boyutlara ulaşmıyor olması,

Beslenme dengesizliklerine karşı dirençli olması gerekir.

Aşırı büyük boyutlara ulaşan bitkiler için topraksız tarımda uygun bir ortam oluşturmak mümkün değildir. Bununla birlikte mahsül vermesi için birkaç yıl geçmesi gereken bitkilerin topraksız tarımla yetiştirilmesi de zor olacaktır. 

 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler