Japon Çiçek Sanatı: İkebana

Japonların çiçek düzenleme sanatı olarak bilinen İkebana,  kelime anlamı olarak yaşayan çiçek anlamına gelir. Doğada ayrı bir güzellik ve koku ile var olan çiçeğin doğadan alınıp çeşitli mekanlarda büyüklü, küçüklü boylarda yaşatılmasına verilen ismidir.

Japonların çiçek düzenleme sanatı olarak bilinen İkebana,  kelime anlamı olarak yaşayan çiçek anlamına gelir. Doğada ayrı bir güzellik ve koku ile var olan taze çiçeğin doğadan alınıp çeşitli mekanlarda büyüklü, küçüklü boylarda yaşatılmasına verilen ismidir. Bu noktada Japonlar çiçeği yaşatırken bazı teknikleri ve felsefeleri kullanır. Aynı zamanda bu sanat maddiyat ile maneviyatı dengelemek felsefesiyle de karşınıza çıkar. 

Genel olarak İkebana çiçek düzenleme sanatı belli özellikleri beraberinde getirir. Kendine özgü bir felsefesi ve anlayışı olan bu çiçek düzenleme sanatı bazı stillerle karşınıza çıkar. Çiçeklerin eşsiz kokusunu ve dokusunu farklı bir boyuta taşıyan bu sanat Japonlar tarafından hala sürdürülüyor. Göz alıcı çiçekleri çok daha farklı bir şekle büründüren İkebana sanatının temelinde çiçekleri yaşatma arzusu yer alıyor. 

 

İkebana genelde birden farklı stil ve ekole ev sahipliği yapar. Buna bağlı olarak ortaya çıkan çiçek sanatı ve sonuçlar farklılık gösterebilir. Geçmişten günümüze uzanmayı başaran ve hala varlığını sürdüren İkebana sanatına ait ekolleri merak ediyor olabilirsiniz. Genel olarak ekoller şöyle sıralanabilir; 

  • Chiko school
  • Enshu school
  • İkenobo
  • Aratame school
  • Ohara school
  • Sogetsu school

Minimalist bir düzenleme şekli ile varlığını hissettiren İkebana sanatı zamanla çok daha modern bir hale gelmiştir. Temelde İkebana çiçek sanat iki farklı stile sahiptir. Bu stiller hakkında aşağıda bilgiler bulabilirsiniz. 

Dikey İkebana 

Dikey İkebana temelde tabiatın güzelliğini ifade eder. Aynı zamanda yedi daldan oluşan bir yapıya sahiptir. Bu dallar dağları, tepeleri, şelaleleri, vadileri v.s. sembolize etmektedir. Dikey İkebana stili geçmişte belli bir kesim tarafından kullanılmaktaydı. Bunlar genelde rahip ve aristokratlardı. Bu yöntemin temelinde bitkinin kendi varlığını ve canlılığını sürdürmesi fikri yer alıyor. 

Yatay İkebana 


Yatay İkebana stilinde Tanrı, dünya ve insan üçlemesi ya da onun yerine baba, anne, çocuk üçlemesi yer alır. Bu İkebana stilinde kişiler tabiatta gördüklerini yaratıcılıkla birleştirir ve kendi sanat eserini ortaya koyar. Bunu yaparken kişi çiçeklere konsantre olduğu için aynı zamanda terapi de gerçekleştirmektedir. Çiçeklerin kokusu ve renkleri sayesinde ruhsal bir arınma meydana gelir. Bu özelliğiyle İkebana bir çeşit terapi görevi de üstleniyor. 
 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler