Japon Gülü Özellikleri ve Bakımı

Japon gülü, diğer adıyla Çin gülü ‘hibiskus’ olarak da bilinmektedir. Bilimsel adı Hibiscus rosa sinensis‘dir. Latincede ise Chinese Rose olarak bilinir. Japon gülü hem bahçelerde hem de evdeki saksılarda çoğu insan tarafından yetiştirilen bir bitkidir. Japon gülü çeşitlerinin 82 olduğu bilinmektedir.

Japon gülü çiçeği, diğer adıyla Çin gülü ‘hibiskus’ olarak da bilinmektedir. Bilimsel adı Hibiscus rosa sinensis‘dir. Latincede ise Chinese Rose olarak bilinir. Japon gülü hem bahçelerde hem de evdeki saksılarda çoğu insan tarafından yetiştirilen bir bitkidir. Japon gülü çeşitlerinin 82 olduğu bilinmektedir. Ayrıca Japon gülü Malezya’nın milli çiçeğidir. Anavatanı ise Güneydoğu Asya’dır.


Ebegümecigiller’e ait Japon gül ağacının uzun saplı, iri çiçekleri vardır. Beyaz,  kırmızı, pembe ve ebruli gibi farklı renklerde olabilir.


Boyu 3 metreye kadar uzanan Japon gülünün yayılma alanı da 2 metre civarıdır fakat budama yöntemleriyle küçük bir ağaç formu kazandırılabilir. Yaprakları yeşil, sert ve ovale yakındır. Bitki yaşlandıkça koyu yeşil olan gövde rengi gri rengine çalar.

 


Japon Gülü Bakımı


Çiçeklenme 


Ilık ortamları seven Japon gülü, kışın ortalama 13-18 derece arasında yaşar, 7 derecenin altında ise çürür ve ölür. Bolca güneş alan, aydınlık ve havadar ortamlarda tutulması gerekse de direkt olarak güneş altında kalmamalıdır. Gölge yerlerde yetişmeye çalışırsa hiç çiçek açmaz. Tropikal özellikli bir bitki olduğu için gece gündüz sürelerinin farklılaşmasından etkilenmeden japon gülü, yılın her zamanı çiçek açabilir. Japon gülünün çiçekleri bir günlüktür.


Sulama  


İlkbahar ve yaz sıcaklarında çiçek tomurcukları oluşmaya başladıktan sonra bol su vererek sıcak havalarda yapraklara su püskürtme yapılmalıdır. Gelişim zamanında sıkça, toprak kuru hale gelmeyecek sıklıkta sulanması gerekir. Kış aylarında da evde çiçek açmaya devam eden Japon gülünü oda sıcaklığından daha soğuk su ile sulamamak gerekir.

 


Toprak 


Japon gülünün toprak değişimi ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Çiçek, sökülerek kökleri kırpılır ve ardından uygun toprak eklenerek aynı saksıya tekrar dikilebilir veya saksı değiştirilebilir. Neme ihtiyaç duyan Japon gülü humus açısından da zengin, doğal ve organik toprakları sever. 
Ev içerisinde yetiştirilen Japon gülü için hazır poşet toprak uygundur fakat ayda bir bitki besini verilmelidir. Teras saksılarında ise doğal humuslu toprak ve kırmızı toprak, yanmış gübre, yaprak çürüntüsü ve dişli kumdan bir karışım yapılabilir. 


Budama


Japon güllerine kış sonunda gönül rahatlığıyla budama yapılabilir. Yaz boyunca da vermiş olduğunuz şeklin bozulmaması için azda olsa budama yapılabilir. Ev içerisinde saksıda yetişmekte olan bir japon gülü kış ortasından sonuna kadar, bir aylık bir dinlendirmeden sonra ciddi bir budama ister ve köklerinin de budanması gerekir.

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler