Japon Gülü Özellikleri ve Bakımı

Japon gülü, diğer adıyla Çin gülü ‘hibiskus’ olarak da bilinmektedir. Bilimsel adı Hibiscus rosa sinensis‘dir. Latincede ise Chinese Rose olarak bilinir. Japon gülü hem bahçelerde hem de evdeki saksılarda çoğu insan tarafından yetiştirilen bir bitkidir. Japon gülü çeşitlerinin 82 olduğu bilinmektedir.

Japon Gülü (Hibiscus rosa sinensis): Bakım ve Yetiştirme Rehberi

Japon gülü çiçeği, diğer adıyla Çin gülü veya hibiskus olarak bilinir. Bilimsel adı Hibiscus rosa sinensis olan bu bitki, Latincede Chinese Rose olarak tanınır. Hem bahçelerde hem de evdeki saksılarda sıklıkla yetiştirilen Japon gülü, 82 farklı çeşide sahiptir. Ayrıca, Japon gülü Malezya’nın milli çiçeği olup, anavatanı Güneydoğu Asya’dır.

Ebegümecigiller familyasına ait olan Japon gül ağacının uzun saplı ve iri çiçekleri, beyaz, kırmızı, pembe ve ebruli gibi farklı renklerde olabilir. Boyu 3 metreye kadar uzayabilen Japon gülünün yayılma alanı ise 2 metre civarındadır. Budama ile küçük ağaç formu kazandırılabilir. Yaprakları yeşil, sert ve ovale yakındır. Bitki yaşlandıkça gövde rengi koyu yeşilden griye döner.

 

 

Japon Gülü Bakımı

Çiçeklenme:

Ilık ortamları seven Japon gülü, kışın 13-18 derece arasında yaşar ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda çürür ve ölür. Bol güneş alan, aydınlık ve havadar ortamlarda tutulması gerekse de, direkt güneş ışığından korunmalıdır. Gölge yerlerde yetişirse çiçek açmaz. Tropikal özellikli olduğu için yılın her zamanı çiçek açabilir. Japon gülünün çiçekleri bir günlüktür.

Sulama:

İlkbahar ve yaz aylarında, çiçek tomurcukları oluşmaya başladıktan sonra bol su verilmeli ve yapraklara su püskürtülmelidir. Gelişim döneminde toprak kuru kalmayacak şekilde sıkça sulanmalıdır. Kış aylarında ise oda sıcaklığından daha soğuk su ile sulanmamalıdır.

Toprak:

Japon gülünün toprak değişimi ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Kökler kırpılarak uygun toprak eklenip, aynı saksıya tekrar dikilebilir veya saksı değiştirilebilir. Humus açısından zengin, doğal ve organik toprakları sever. Ev içerisinde yetiştirilen Japon gülü için hazır poşet toprak uygundur ve ayda bir bitki besini verilmelidir. Teras saksılarında doğal humuslu toprak, kırmızı toprak, yanmış gübre, yaprak çürüntüsü ve dişli kumdan bir karışım yapılabilir.

Budama:

Japon gülleri kış sonunda budanabilir. Yaz boyunca da şeklin korunması için az da olsa budama yapılmalıdır. Evde saksıda yetişen Japon gülü, kış ortasından sonuna kadar bir aylık dinlendirmeden sonra ciddi bir budama ve kök budaması ister.

 

 

Japon gülü, hem iç hem de dış mekanlarda yetiştirilebilen, göz alıcı bir bitkidir. Doğru bakım ve sulama yöntemleriyle bu tropikal bitkiyi sağlıklı tutabilirsiniz. Japon gülünün çiçeklenme süresi, sulama ihtiyaçları ve toprak tercihleri hakkında detaylı bilgi edinerek bitkinizin uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Detaylı Bilgiler Aktardığımız Konu Başlıkları

• Japon gülü bakımı

• Hibiscus rosa sinensis yetiştirme

• Çin gülü sulama

• Tropikal bitki bakımı

• Japon gülü budama

• Bahçe çiçekleri

• Saksı bitkileri

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler