Kaktüs Bakımı ve Kaktüs Bakımı İçin İpuçları

Kaktüsler, herhangi bir odaya eklenebilme avantajları ile en çok yönlü bitkilerden biri haline geldi. Aşırı koşullarda hayatta kalma yetenekleri onları oldukça dirençli hale getirdiğinden ve havayı temizleme yetenekleri onları her oda için adeta mükemmel bir bitki haline getirdiğinden, yabani bitkiler olarak görüldükleri günler geride kaldı.

Kaktüsler, herhangi bir odaya eklenebilme avantajları ile en çok yönlü bitkilerden biri haline geldi. Aşırı koşullarda hayatta kalma yetenekleri onları oldukça dirençli hale getirdiğinden ve havayı temizleme yetenekleri onları her oda için adeta mükemmel bir bitki haline getirdiğinden, yabani bitkiler olarak görüldükleri günler geride kaldı.

Kaktüs bakımı diğer bitki türlerinin bakımına göre daha az zahmetli olsa da, kapalı alanlarda onları korumak ve sağlıklı tutmak için anlatacağımız birkaç şeyi mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Burada kaktüs bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri ve kaktüs bakımı ile ilgili bazı ipuçlarını açıklayacağız.

Saksı

Her zaman vernikli toprak kap seçilmesi tavsiye edilir, çünkü kilden yapılmış olması sulamaların daha kısa sürede buharlaşmasına neden olacaktır.vVernik aynı zamanda uzun vadede bitkiye zarar verebilecek tuzların birikmesini engelleyecektir.

Boyutla ilgili olarak, en az 10 santimetre çapında ve yaklaşık 30 santimetre derinliğinde bir kapla başlamanız önerilir. Doğru drenaj için altta bir santimetre delik olması da son derece önemlidir. Diğer türlerin aksine, kaktüsler daha fazla drenaj kapasitesi sunabilecek alt tabakalara ihtiyaç duyarlar, bu nedenle kaktüsler için özel alt tabakaların kullanımı oldukça yaygındır.

Sulama

Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında haftada bir, sonbahar ve kış aylarında ise iki haftada bir yapılması tavsiye edilir. Sulama yöntemi için bir sprey şişesi kullanmak en iyisidir.

Suya gelince, en ideal olanı yağmur suyu kullanmaktır. Ancak böyle bir imkanımız yok ise, musluk suyu kullanabiliriz. Suyun pH’si ile ilgili sorunları önlemek için ise sadece kaktüsün bir gece dinlenmesine izin vermeliyiz.

Kaktüsün Konumu

Çoğu kaktüs çeşidinin büyümesi için günde birkaç saat güneş alması gerekir, bu sebeple ideal olan onları güneşe maruz kalmalarının mümkün olabileceği bir pencereye yerleştirmektir. Bununla birlikte, güneş ışığına aşırı maruz kalma da bitki için zararlı olabilir, kaktüsün sarımsı olduğunu veya ağarmaya başladığını fark edersek, onu daha az ışığa maruz kalabileceği bir alana yerleştirmeliyiz.

Işığa ek olarak nemi de hesaba katmalıyız. Havadaki nemi emebildikleri için banyolar ve mutfaklar kaktüsler için mükemmeldir.

Gübre

Kaktüs için kullanılacak gübre ideal olarak dengelenmiş ve eşit miktarda nitrojen, potasyum ve fosfor içermelidir ve uygulama sıklığı kaktüsümüzün boyutuna bağlı olacaktır. Bir sonraki baharda çiçeklenmeyi teşvik etmek istiyorsak, sonbaharın başından itibaren iki haftada bir gübrelemeye başlamamız gerekecektir; fakat bitkinin büyümesini teşvik etmek istiyorsak, ilkbahar mevsiminde ilk çiçeklerin tomurcuklarının görünüşünden itibaren gübre kullanımı daha doğru olacaktır.

Kaktüsün Nakli

Genel olarak, kaktüs bakımı iç mekanlarda yapılırken kaktüsü başka bir saksıya aktarmak zorunda kalmanın üç nedeni vardır:

  • Kökler saksının drenajında yoğunlaşmıştır.
  • Kaktüs boyutunu aşmıştır.
  • Alt tabakanın değiştirilmesi gerekiyordur.

Kaktüsün dikilmesi her ne kadar basit bir işlem olsa da bitkinin sağlığından ödün vermemek için kaktüs bakımı ile ilgili bazı tavsiyelere dikkat etmekte fayda var.


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler