Kalanşo Çiçeği Bakımı

Evde çiçek yetiştirmeyi sevenler için birçok detay ayrı bir önem taşır. Kalanşo çiçeği ile evine renk katmak isteyen birçok insan bakımı ve gelişimi ile ilgili her ayrıntıya sahip olmak ister. Rengarenk çiçekleri ile sizi kendine çeken Kalanşo, kolay bir bakıma sahip olsa da dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.

Evde çiçek yetiştirmeyi sevenler için birçok detay ayrı bir önem taşır. Kalanşo çiçeği ile evine renk katmak isteyen birçok insan bakımı ve gelişimi ile ilgili her ayrıntıya sahip olmak ister. Rengarenk çiçekleri ile sizi kendine çeken Kalanşo, kolay bir bakıma sahip olsa da dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.

Kalanşo sukulent familyasından gelen Afrika kökenli bir tropik bitki. Bakımı ve çoğaltılması kolay olan bu çiçeği evinizin birçok köşesinde ağırlayabilirsiniz. Tombul ve parlak yaprakları ile dikkatleri üzerine çeken kalanşo, ev ve ofis gibi ortamların sıklıkla tercih edilen çiçekleri arasında. Birkaç ayrıntıya dikkat ederek hem ev hem de ofis ortamında kalanşo çiçeğinin büyümesine şahit olabilirsiniz. 

Bu adımlar hangileri diyorsanız, işte kalanşo bakımı hakkındaki bilmeniz gerekenler; 

Ortam koşulları  

Kalanşo çiçeği aydınlık ve havada ortamlara ilgi duyar, bu nedenle çiçeği koyacağınız alanı doğru seçmeniz gerekiyor. Ev ya da ofis ortamında kalanşo çiçeğini yetiştirmeyi düşünüyorsanız sürekli hava alan bir bölüm  ve oda tercih etmenizde fayda var. Aydınlık bir ortama koyduğunuz kalanşo çiçeğinin gün ışığını filtrelenmiş bir şekilde almasını sağlayın. Ayrıca bulunduğu ortamda yer alan kalorifer ve benzeri ısıtıcı çeşitlerinden uzak tutmanızda fayda var. 

 

Sıcaklık  

Kalanşo çiçeğinin belli dönemlerde çiçek açmadığına şahit olmuşsunuzdur. Sıcak hava koşullarını pek sevmeyen bu bitki sonbahardan ilkbahara kadar çiçek açmaya devam eder. Sıcak yaz günleri geldiğinde ise sıcağı sevmediği için çiçeklerini göremeyebilirsiniz. Bakım ve budama yaparken sıcaklığın uygun koşullarda olmasına dikkat etmeniz gerek. Aksi takdirde sıcak nedeniyle kalanşo çiçeğini kaybetmeniz söz konusu olabilir. Kalanşo çiçeğini kapalı bir ortamda yetiştirmek istiyorsanız 10-12 derece sıcaklığa sahip alanları tercih edebilirsiniz. 

Budama  

Kalanşo çiçeğinin bakımı kolay gibi görünse de dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Kalanşo çiçek türü bağışıklığının düşük olması ile biliniyor, bu nedenle bakımı esnasında özen göstermeniz gereken birkaç ayrıntı var. Bakım yapmadığınızda ya da yanlış adımları uyguladığınızda bitkiniz kolayca hastalanabilir. Kuruyan çiçekleri belli dönemlerde budayarak kalanşo çiçeğinin hava almasını sağlayabilir ve gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. 

Sulama  

Her çiçek gibi kalanşo da kendine özgü bir su ihtiyacı ile karşınıza çıkar. Suyu seven kalanşo çiçeği uygun miktarda sulama yapılması gereken türler arasında yer alıyor. Çiçeğinize suyu seviyor diye fazla yükleme yapmak onun küsmesine neden olabilir. Sulama yaptığınız kabın her zaman aynı ölçekte olmasına dikkat etmenizde fayda var. Aynı zamanda bu suyun 1-2 gün önceden dinlenmiş olmasını sağlarsanız çok daha verimli olabilir. Bunun yanı sıra sulama yapmadan önce toprağın tamamen kuru olmasına bakmanız gerekiyor. 

Toprak  

Kalanşo çiçeğinin istediğiniz gibi canlı olması ve gelişebilmesi için toprak büyük önem taşıyor. Çiçeğe uygun olmayan bir toprak türü tercih ettiğinizde küsmesine ve hatta hastalanmasına neden olabilirsiniz. Kalanşo çiçeği humuslu ve kaliteli topraklara ihtiyaç duyması ile biliniyor.  Bunun yanı sıra tercih ettiğiniz toprağın havadar ve drenaj oranı yüksek olmalı. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler