Krizantem ya da diğer adıyla kasımpatı en geniş şekil ve renk çeşitliliğine sahip çiçeklerden biridir. Yaprakları loblu veya dişli, dilsiz veya pürüzlü olabilir. Neredeyse her zaman koku yayarlar. Çiçekleri de çok çeşitli şekillerde olabilir.
Ne zaman çiçek açar?
Çiçeklenme yaz sonunda, ekim ayı gibi meydana gelir ve kasım, aralık ayına kadar sürer.
Kasımpatı çiçekleri ne kadar dayanır?
Kasımpatının çiçekleri, suyu sık sık değiştirilirse 3 haftaya kadar dayanabilir.
Saksıda Kasımpatı bakımı nasıl yapılır, ne yapmak gerekiyor?
Tohumları; 20-25 cm çapında, iyi drenajlı ve bitkisel substrat ile birlikte büyük bir saksıya ekilmelidir. Sonrasında saksı temiz hava alabileceği bir yere konulmalıdır. Bitkiyi daima nemli tutmalısınız ve eğer varsa solmuş çiçekleri veya yaprakları daima çıkarmaya dikkat etmelisiniz.
Kasımpatı budanmalı mı?
Evet, bitkinin gelecek yıl daha fazla çiçek vermesi için budanması iyi olacaktır. Dalların sadece yaklaşık 4 cm kalacak şekilde budanması gerekir. İşlemden sonra bitkiyi orta derecede sulayın.
Ekerken nelere dikkat etmeliyim?
Kasımpatı ekimi için, öncelikle doğru drenaja sahip bir saksı hazırladığınızdan emin olun, çünkü drenajın kötü olması durumunda suladıktan sonra köklerde aşırı su birikimi gerçekleşebilir, bu da sonuç olarak bitkiye zarar verecektir.
Ekerken yaklaşık olarak 15 cm derinliğinde bir çukur açmanız yeterli olacaktır. Derin bir çukur tercih etmeniz kasımpatı için daha ideal olacaktır. Bu sayede kasımpatı başlangıçta köklerini rahatça ve doğal bir biçimde toprağa salabilecektir.
Işık
Bu bitkinin çok fazla ışığa ihtiyacı vardır, ancak ters tepebileceği ve olumsuz etkilenebileceği için güneşe doğrudan maruz kalmamasına da dikkat etmenizde fayda var. Ekim yerine ya da saksıyı konumlandıracağınız yerde bitkinin yeteri kadar güneş ışığı alabileceğinden emin olmalısınız.
Sıcaklık
Kasımpatı ortam çok sıcaksa çabucak solacağı için, oldukça serin ve iyi havalandırılan bir odada tutulmalıdır. İdeal olarak bulunduğu ortam sıcaklığı yaklaşık olarak 15 ºC civarında olmalıdır.
Kış geldiğinde, kasımpatını soğuktan korumak için ektiğiniz alanı talaş ile kaplayabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede kışlar soğuksa, eğer bitkiyi de teras ya da balkonda konumlandırdıysanız saksıyı evin içine koyarak, kışın dondan etkilenmesini engelleyebilirsiniz.
Sulama
Kasımpatı, toprağın her zaman nemli olması için sık sık sulanmalıdır, ancak su birikmemesine de dikkat edin, çünkü fazla su onu çürütebilir. Bu durumun engellenebilmesi için toprak iyi drene edilmelidir. Ayrıca çiçek tomurcuklarını ıslatmadan sık sık su püskürtebilirsiniz.
Kasımpatını sadece sabahları, mümkünse güneş doğmadan önce veya doğmaya yakın bir zaman aralığında, sulamalıyız. Geceleri sularsanız, toprak kurumayabilir ve bunun sonucunda nemli toprak mantarlar oluşumu için zemin oluşturabilir.
Güneşin tepede olduğu saatlerde sulamamanız tavsiye edilir. Aksi takdirde bitkinin tamamen kurumasına neden olabilirsiniz.
Gübreleme
Çiçeklenme mevsiminde her 15 günde bir sıvı gübre ile gübreleme yapmanız tavsiye edilir.