Kavanozda Bitki Yetiştirme Yöntemleri

Açık hava bahçesinde vakit geçirmek için zamanınız yoksa, kavanozda bitki yetiştirmek kolay bir alternatiftir. Tek ihtiyacınız olan gereken büyüklükte bir kavanoz, uygun ekim ortamı ve birkaç bitki yeterli olacaktır.

Açık hava bahçesinde vakit geçirmek için zamanınız yoksa, kavanozda bitki yetiştirmek kolay bir alternatiftir. Tek ihtiyacınız olan gereken büyüklükte bir kavanoz, uygun ekim ortamı ve birkaç bitki yeterli olacaktır. Bitkileri kavanoza istediğiniz gibi yerleştirdikten sonra, onları ara sıra sulamanız ve zamanla kavanozun  içerisinde bitkiye zarar verecek hastalık gibi durumların oluşup oluşmadığına dikkat etmeniz önemlidir.

Kavanoz bitkileri, sadece dekoratif bir dokunuş katmakla kalmayıp aynı zamanda eğlenceli bir aktivite olabilir ve sevdiğiniz taze çiçeklerle birlikte dekor ederek ortama derinlik katabilirsiniz.Çoğu bitkinin yetiştirilmesi kolaydır ve onları bir kavanoz içerisinde yetiştirirken bol miktarda ışık ve uygun ortam sağladığınız sürece işiniz daha da kolaylaşacaktır. 

Kavanoz Bitkileri Yetiştirirken Gerekli Olan Malzemeler

Bir kavanozun içerisinde bitki yetiştirebilmek için bazı özel malzemelere ihtiyacınız olacak. Bu malzemeler oldukça ucuzdur. Birçok yerde kolaylıkla bulabileceğiniz malzeme listesi şu şekildedir:

  • Bir veya daha fazla litrelik geniş ağızlı kavanoz
  • Çakıl taşları
  • Bitki tohumları
  • Besin takviyeleri
  • Aktif karbon
  • Torf toprağı ve kum karışımı
  • Huni
  • Süsleme için jüt ipi

Kavanozun dibine taşları dizin ve ardından taşların üzerine bir miktar aktif karbon ekleyin. Daha sonra bitkinin nem dengesini koruyacak torf toprağı ve kumu ekleyin. Tohumları ekledikten sonra yeniden toprak ekleyin, bunu huni yardımıyla kolaylıkla yapabilirsiniz. Cam kavanozu süslemek için jüt iplerini kullanıp estetik bir görünüm elde edebilirsiniz.

1- Kavanoz Seçimi

İster cam kavanoz tercih edin ister plastik kavanozlara bitki ekmeyi hayal edin, bitkileriniz için yeterli büyüklükte kavanoz seçmeniz çok önemlidir. Kavanozun ağız kısmı ne kadar geniş olursa bitkinin bakımı o kadar kolay olur. Plastik kavanoz kullanmayı  düşünüyorsanız en az iki litrelik kavanozlar tercih etmelisiniz. Ekim yapacağınız kavanozun temiz olup olmadığını önceden kontrol etmelisiniz.

2- Kavanozun Altını Çakıl Taşlarıyla Doldurun

Kavanozun alt kısmını tamamen kaplayacak kadar çakıl taşları ekleyin. Çakıl taşları, suyun toplanması için alan yaratacaktır.

3- İnce Bir Turba Yosun Katmanı ve Aktif Karbon Ekleyin

Aktif karbon, kavanozdaki ayrışmadan kaynaklanan kokuları azaltır ve kavanozun temiz kalmasına yardımcı olur. Aktif karbonu, endüstriyel malzeme satan mağazalarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Turba yosunu ise bitkinin büyümesi için ihtiyaç duyduğu suyu ve besini tutmaya yardımcı olacaktır.

4- Bahçenizin Dikimine Başlayın

Kavanoz bahçenizi oluştururken, küçük iç mekan bitkilerinin tohumlarını seçmek daha verimli olacaktır. Bitki tohumlarını, cımbız ya da çubuk yardımıyla toprağa yerleştirin. Tropikal bitki örtüsü, nemli koşullarda iyi performans gösterdiği bilindiği için kavanoz bahçeleri için ideal bir seçimdir.

5- Bahçenizin Büyümesini İzleyin 

Yeterli miktarda su ekledikten sonra kavanozun kapağını kapatın. Bundan sonra tek yapmanız gereken artık bahçenizin o hayalini kurduğunuz görünme kavuşmasını beklemek.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler