Kızılçam Ağacı ve Özellikleri

İğne yapraklı ve yaprak dökmeyen bir ağaç türü olan kızılçam ağacının ‘ kızıl ‘ olarak adlandırılmasının nedeni, kabuğunun yarıklarında kırmızı tonların bulunmasıdır. Dayanıklılığı ile tüm dünyada sevilen çam ağaçları her yerde benzersiz bir ilgiyle karşılanır.

 

İğne yapraklı ve yaprak dökmeyen bir ağaç türü olan kızılçam ağacının ‘ kızıl ‘ olarak adlandırılmasının nedeni, kabuğunun yarıklarında kırmızı tonların bulunmasıdır. Dayanıklılığı ile tüm dünyada sevilen çam ağaçları her yerde benzersiz bir ilgiyle karşılanır. Dayanıklılığı sayesinde çoğu insan tarafından sonsuzluk ile ilişkilendirilmiştir. Doğal alan görüntüsünü sürekli olarak yaşatabilmek için genelde bahçelerde kullanılması tercih edilir. Peki hemen hemen hemen her yerde sıkça karşılaştığınız kızılçam ağacının özellikleri neler olduğunu gelin hep birlikte inceleyelim.

Çamgiller ailesinin bir üyesi olan kızılçam ağacının boyu yaklaşık 25 metreye kadar uzayabilir. Hemen hemen her bölgede gelişmeye müsait olan kızılçam ağacı, çeşitli toprak türlerine hemen uyum sağlayabilen özelliği ile bilinir. En kurak topraklarda bile gelişme gösteren özelliği sayesinde en çok tercih edilen ağaç türü olmuştur.

 

Kızılçam Ağacının Özellikleri

  • Kış aylarının sert ve kurak geçen bölgelerinde bile hayatta kalmayı başarır.
  • Çöl ikliminde bile çok az suyla gelişme göstermeye devam edebilirler.
  • Gelişme göstermeleri için ilgi ve bakıma çok az ihtiyaç duyarlar.
  • Uzun yıllar sizinle yaşayabilirler.
  • Yaz ya da kış fark etmeden bütün mevsimlerde yeşil kalabilen özelliği en cezbedici yanıdır.
  • Bu sevimli ağaç, hava kirliliğini büyük oranda azaltmaya yardımcı olur.

Kızılçam Ağacı Hangi Mevsim Dikilmelidir?

En yaygın ağaçlardan biri olan kızılçam ağacı, genelde sonbahar mevsiminde dikilmesi tercih edilir. Bunun dışında ilkbahar mevsiminde de dikilmesi aynı verimi verecektir. Kızılçam ağacının dikimi yapılırken toprak sıcaklığına dikkat edilmesi gerekir. Toprağın sıcaklığı yaklaşık 5 ya da 6 derece olmalıdır. 

Kızılçam Ağacı Hangi Bölgelerde Gelişir?

Kızılçam ağacının yoğunluk gösterdiği bölge genellikle Doğu Akdeniz olmuştur. Ilıman iklimleri çok seven kızılçam ağacı genelde her bölgede gelişme gösterebilir. Çok sert ve kurak iklimlerde bile yetişen bu ağaç verimli topraklarda daha hızlı gelişme gösterir.

Kızılçam Ağacı Nasıl Dikilir?

Kızılçam ağacının dikimi yapılırken sağlıklı tohumlar tercih edilmelidir. Tohumun büyük olması filizlenmenin daha verimli olmasına neden olur. Fidanların daha fazla gelişme gösterebilmesi için ilkbahar mevsiminde dikim yapılması gerekir. Fidanlar gübre ile desteklendiği zaman daha hızlı gelişme gösterebilir.

 

 

Kızılçam Ağacını Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Kızılçam ağacından daha fazla verim alabilmek için bazı püf noktalara ihtiyacınız olacaktır. Ağaç dikimi için yer planlaması yaparken rüzgar almayan bölgeyi seçmeniz, sağlıklı büyüyebilmesi için doğru tercih olacaktır. Verimli toprağa dikimi yapıldığı zaman daha güzel sonuçlar alabilirsiniz. En hızlı gelişme gösteren ve kalın gövdeye sahip olan kızılçam ağaçları verimli topraklar sayesinde meydana gelir.

Kızılçam Ağacının Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kızılçam ağaçları en dayanıklı ağaçlar sınıfında yer almaktadır. Bu ağacın bakımı ise diğer ağaçlara oranda daha az ilgi gerektirir. Özellikle kırmızı kahverengi toprakları çok sevip daha hızlı gelişme gösterir. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler