Küpe Çiçeği Özellikleri ve Bakımı

Küpe çiçeği, adını küpeyi andıran sarkık görünümünden alır. Gündelik hayatta karşımıza çıkan bir tür olmasa da süs çiçeği olarak kullanımı yaygındır. Genellikle asılı saksılarda yetiştirilir. Mor, kırmızı, pembe ve beyaz tonlarıyla göz alıcı bir yapıya sahip olan küpe çiçeği, ekseriyet iç mekanlarda tercih edilir.

Küpe çiçeği, adını küpeyi andıran sarkık görünümünden alır. Gündelik hayatta karşımıza çıkan bir tür olmasa da süs çiçeği olarak kullanımı yaygındır. Genellikle asılı saksılarda yetiştirilir. Mor, kırmızı, pembe ve beyaz tonlarıyla göz alıcı bir yapıya sahip olan küpe çiçeği, ekseriyet iç mekanlarda tercih edilir. Bulunduğu ortama farklı bir hava katan bu çiçeğin 100’e yakın türü vardır. Sizin için hazırladığımız bu yazıyı okuyarak, küpe çiçeğinin bakımı için gerekli püf noktalarını öğrenebilirsiniz. 


Küpe Çiçeğinin Özellikleri  


Bilimsel adı fuchsia olan küpe çiçeği, tropik Orta ve Güney Amerika ikliminde doğal olarak yetişir. Bazı kaynaklara göre Meksika menşeli bir çiçektir. Fakat Orta ve Güney Amerika’da dağlık yerlerde sıklıkla rastlanabilir. Farklı iklimlere kolay adapte olan bir çiçek olduğu gibi, ev koşullarında yetiştirilmesi kolaydır. Uzun yıllar boyunca yetiştirilebilir ve süs bitkisi olarak iç mekanlarda kullanılabilir.
Küpe çiçeğinin narin dalları vardır ve çiçekleri bu dallardan aşağı doğru sarkan bir yapıdadır. Bakımı zor olmasa da özen gerektirir ve her yıl çiçek verebilmesi düzenli bakıma bağlıdır. Doğru sulama güneşlenme, gübreleme ve ilaçlama ile yıllar boyunca çiçek verebilir. 

 


Küpe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır ? 


Küpe çiçeği nispeten soğuk havalarda büyüyen bir bitkidir. Bu yüzden bakımını kış aylarında yapmanız faydalı olacaktır. Bu sayede ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenebilir fakat hiçbir koşulda 5 derecenin altında bırakılmaması gerekir.


Yarı gölge yerler küpe çiçeği için idealdir. Direkt güneş ışığına maruz kaldıklarında çiçekleri dökülebilir. Bulundukları ortamlar doğal ışık almalı fakat konumu doğrudan güneş ışığına maruz kalan bir yerde olmamalıdır.


Yılda bir kere saksı değişimi şarttır. Yaz henüz başlamadan, ilkbahar döneminde saksısı değiştirilebilir.
Saksılarda drejan deliği olması son derece önemlidir. Zira küpe çiçeği fazla sudan zarar görür ve delik olmadığı takdirde su birikimi kaçınılmaz olacaktır.


Geçirgen topraklar küpe çiçeği için idealdir. 


Küpe çiçeği, her ne kadar tropikal iklimde görülse de yetiştiği doğal ortamlar dağlardır. Yani ısının yoğun olmadığı yerlerde yetişir, dolayısıyla sıcak iklime alışkın değildir. Toprak sıcaklığı belli bir seviyenin üzerinde olursa çiçekleri dökülebilir.


İlkbahar mevsimiyle gübreleme başlamalı ve bu işlem yaz sonuna kadar haftada 1 kez yapılmalıdır.
Sulama oranı son derece önemlidir. Fazla sulama çiçeğin dökülmesine sebep olacağı gibi tomurcukların büyümesini de engelleyebilir.


Sulama miktarı yaz aylarında arttırılmalı, kış aylarında ise azaltılmalıdır.


Kış budaması küpe çiçeğinin yetişebilmesi için son derece önemlidir. Budama yapılmadığı takdirde çiçeklerin sağlıklı ve kaliteli biçimde büyümesi mümkün olmayacaktır. 


Küpe çiçeğini zararlılardan korumanın en iyi yolu yapraklarına hafifçe su fısfıslamaktır. Özellikle yaz aylarında bu zararlılara rastlanabilir. Bir sprey yardımıyla yapraklarına su fısfıslamak, küpe çiçeğinin zararlılardan korunmasına yardımcı olacaktır. 

 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler