Lavanta en güzel kokuya sahip olan çiçeklerden biri olduğu için evde yetiştirmek için harika bir tercih olabilir. Bakımı çok zor olmayan ve aynı zamanda da pek çok faydası olan bir çiçektir. Lavanta çok fazla çeşidi olan ve uzun yıllar öncesine dayanan taze bir bitkidir. Boyu 1,5 metre civarına kadar ulaşabilir. Çeşitli çiçek aranjmanlarında da oldukça hoş bir görüntü yaratmaktadır.
Lavantanın Faydaları Nelerdir?
Lavantanın özellikle ağrı kesici olarak diş ağrısı ya da baş ağrısı gibi çeşitli alanlarda kullanımı vardır. Geçmişten günümüze lavantanın; yaraların tedavisinde, cilt ve saç bakımlarında, kremlerde, depresyon ya da uykusuzluğun tedavisi gibi farklı alanlarda kullanımına yer verilmiştir.
Lavantanın Bakımı Nasıl Yapılır?
Toprak ve Saksı
Lavantanın sağlıklı bir biçimde yetişebilmesi için, toprak alkali karakterde olmalıdır. Eğer ekeceğiniz toprak asidik karakterde ise, toprağın asiditesini kireç ekleyerek azaltabilirsiniz; böylece alkali bir toprak elde etmiş olacaksınız.
Saksı tercihinde ise, alt tabakanın drenajının iyi olmasına dikkat etmelisiniz. Kumlu bir toprak kullanarak, drenajın iyi olmasını sağlayabilirsiniz; kumlar sayesinde suyun alt tabakaya ulaşması, diğer bir deyişle tahliyesi, daha kolay olacaktır.
Toprağın iyi bir drenaja sahip olması özellikle kış aylarında son derece önemlidir; aksi takdirde su iyi drene edilemediğinde, soğuk havalarda ortaya suyun donma riski çıkar ve bu da çiçeğin ölmesine sebep olabilir.
Işık
Lavantayı konumlandırırken dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden biri ışıktır. Ekeceğiniz alanda ya da saksıyı konumlandırdığınız yerde, lavantanın günde en az 5-6 saat civarı güneş alabilmesini göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle eğer bahçeye ekecekseniz, bahçedeki diğer ağaçların ya da çiçeklerin lavantanın güneş almasına engel olmamasına dikkat etmelisiniz.
Sulama
Lavanta susuzluğa dayanıklı bir bitkidir, ancak özellikle büyüme ve gelişme evresinde çiçeği düzenli bir şekilde sulamanızda fayda var. Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz.
Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir. Aksi takdirde yapraklardaki sular, mantarların üremesine uygun bir ortam oluşturabilir.
Ekim
Lavantaları ekerken, çiçeklerin arasında 40-50 cm civarı boşluklar bırakmanızda fayda var. Bu şekilde ektiğiniz her lavanta kendine ait bir alan elde edecektir ve bu alanda sağlıklı bir büyüme sağlayacaktır.