Lisyantus Çiçeği Nedir? Bakımı ve Özellikleri

Lisyantus çiçeği beyaz, pembe, mavi ya da mor gibi renklerin çeşitli tonlarında çiçeklere sahip olabilen oldukça dekoratif bir çiçektir. Yıllık olarak yetiştirilen lisyantus çiçeği, tropikal kökenlidir. Bu nedenle soğuk havalara maalesef çok dayanıklı olmayan bir çiçektir.

Lisyantus çiçeği beyaz, pembe, mavi ya da mor gibi renklerin çeşitli tonlarında çiçeklere sahip olabilen oldukça dekoratif bir çiçektir. Yıllık olarak yetiştirilen lisyantus çiçeği, tropikal kökenlidir. Bu nedenle soğuk havalara maalesef çok dayanıklı olmayan bir çiçektir.

Oldukça hızlı büyüyen bir çiçektir ve neredeyse birkaç ay içinde çiçek açması mümkün olabilir. Boyları 45-60 cm civarına kadar uzayabilir ve harika bir görünüme sahip olan oldukça büyük olan çiçeklerinin çapı da 4-5 cm civarına ulaşabilir.

 

Lisyantus Çiçeğinin Anlamı 


Lisyantus çiçeği sevgiyi ve sadakati temsil eder. Bu neden sevdiklerinize vermek için harika bir tercihtir. Farklı renklerdeki çiçekleri de yine farklı anlamlara gelebilir. Örneğin sarı renk yaratıcı insanlara vermek için idealdir. Beyaz rengi ise masumiyeti ve temizliği ifade eder. Eğer bir sevdiğinizden özür dilemek istiyorsanız, sevdiğiniz kişiye pembe bir lisyantus çiçeği hediye edebilirsiniz.


Lisyantus Çiçeği Bakımı 


Işık 


Sağlıklı bir büyüme ve gelişme için lisyantus çiçeğinin doğrudan güneş ışığı almaması önemlidir. Eğer çiçeği saksıya ekecekseniz, örneğin evinizin aydınlık bir odasında konumlandırabilirsiniz. Bahçeye ekmeniz durumunda ise, lisyantusun gün içinde zaman zaman gölge alabileceği bir konum tercih etmenizde fayda var. 

 


Sıcaklık 


Tropikal kökenlere sahip olan lisyantus çiçeği, yüksek sıcaklıkları seven bir çiçektir. Sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi ve kısa zamanda çiçek açabilmesi için ideal sıcaklıklar 20-30 ºC aralığında olabilir. 


Uygun Saksı ve Toprak 


Lisyantus çiçeğini ekerken dikkat etmeniz gereken nokta, bahçeye ya da saksıya ekmeniz fark etmeksizin, toprağın iyi bir drenaja sahip olması gerektiğidir. Ekim yapacağınız toprak, besin açısından zengin olmalıdır.

 


Sulama 


Lisyantus çiçeği suyu seven bir bitkidir. Ancak çiçeği su içinde de bırakmamalısınız. Yaz aylarında elbette havanın sıcaklığını da göz önünde bulundurarak, haftada 4-5 kez sulayabilirsiniz. Soğuk kış aylarında çok sık sulamamalısınız. Çiçeğinizde herhangi bir hastalık gelişmesini önleyebilmek adına sularken yaprakları ve çiçekleri sulamamalısınız, köklerini sulamanız yeterli olacaktır.


Çiçeğinizi ne kadar sulamanız gerektiğine karar veremiyorsanız ve eğer fazla suladığınızı düşünüyor iseniz, suladıktan 10-15 dakika kadar sonrasında saksıyı kaldırıp alt tabakaya bakabilirsiniz. Alt tabakta çok su birikti ise, biriken suyu boşaltmanız yeterli olacaktır. Aksi takdirde fazla su, çiçeğin ölmesine neden olabilir.
 

Ekim


Ekim için eğer bahçeye ekecekseniz, mümkün ise tohumlar arasında bir miktar boşluk bırakmalısınız. Saksıya ekmeniz durumunda ise daha sık bir şekilde ekim yapabilirsiniz. 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler