- Tazeçiçek.com
- Blog
Manolya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Manolya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Manolyalar sahip oldukları büyüleyici güzellikleri ile farklı çiçek türleri ile dolu bir bahçede bile en fazla dikkat çeken çiçeklerin başında geliyor. Kırmızı, mor, pembe ya da beyaz gibi farklı renklerde olabilen çiçekleri ve yaydığı mükemmel kokuyla bahçelerde ve parklarda adeta ortamın atmosferini değiştiriyorlar.
Manolyalar sahip oldukları büyüleyici güzellikleri ile farklı çiçek türleri ile dolu bir bahçede bile en fazla dikkat çeken çiçeklerin başında geliyor. Kırmızı, mor, pembe ya da beyaz gibi farklı renklerde olabilen çiçekleri ve yaydığı mükemmel kokuyla bahçelerde ve parklarda adeta ortamın atmosferini değiştiriyorlar. Aynı zamanda çiçek sepeti seçeneklerinde de oldukça muazzam bir görüntü oluşturabiliyor.
Manolyaların çok fazla sayıda türü ve çeşidi vardır ve aslında bu çeşitlerin çoğu tropikal iklimlerde yaşamayı tercih ederler. Örneğin çalılardan oluşan ya da cüce manolyalar olduğu gibi, neredeyse 20-30 metre kadar uzunluğa varabilen türleri mevcuttur. Ancak kökeni Asya’ya dayanan bu harika çiçeklerin, hemen hemen her bölgede yetişebilen türleri de vardır. Genellikle ılıman iklimleri tercih eden Manolya, yaz ayları süresince çiçek açabilir.
Manolya Çiçeği Nasıl Ekilir?
Dikeceğiniz manolya türüne karar verdikten sonra, ekimi oldukça basittir. Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri eğer bahçenize ekecekseniz, aralıklı ekmeniz ve diğer çiçekler ya da ağaçlar ile aralarında mesafe olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü manolyalar kalabalık ortamları sevmezler. Ekim işlemi için toprağı çok derin bir şekilde kazmanıza gerek yoktur.
Eğer saksıya ekmek isterseniz, manolyanız çok büyüdü ise taşınmaktan pek hoşlanmasalar da; saksıdan çıkarıp, bahçenizde uygun bir yere çiçeği aktarabilirsiniz. Manolya nemli topraklarda daha iyi yetişmektedir. Bu toprağın iyi drene edilebilmesi aynı zamanda da hafif asidik ya da nötr asitlik değerlerine sahip olması, çiçeğin daha iyi yetişebilmesini mümkün kılar.
Işık
Manolyalar da çoğu çiçek gibi güneşi severler. Çiçeğinizi eğer bahçeye ekecekseniz, bahçenizde bol bol güneş ışığı alan bir yer seçmeniz; çiçeğin daha sağlıklı olmasına ve daha hızlı gelişmesine yardımcı olacaktır. Saksıya ekmeniz durumunda ise, saksıyı evinizin güneş alan bir penceresinin önüne yerleştirmenizde fayda var.
Sıcaklık
Kökeni Asya’ya dayanan Manolya çiçekleri, ılıman iklimlerde yetişmeyi severler. Bazı türlerinin sıfırın altında -7 ya da -8 derecelere kadar dayanabildiği bilinir. Ancak yine de önleminizi almalısınız ve kışın çiçeklerinizi soğuktan ya da dondan korumayı ihmal etmemelisiniz; çünkü Manolyalar gerçekten çok hassas ve narin çiçeklerdir. Çiçekleriniz eğer balkonunuzda ise, sonbahar ya da kış ayları gibi evin içine almanızda fayda var.
Sulama
Nemli ortamı seven Manolya çiçeğini zaman zaman sulamayı aklınızda bulundurmalısınız. Sulama zamanına, toprağın durumuna göre karar verebilirsiniz. Toprak çamurlanacak kadar sulu olmamalıdır ancak çok kuru da olmamalıdır, Manolya için ideal olan toprağın orta derece nemli olmasıdır. Ne sıklıkla sulamanız gerektiğini göz kararı anlayabilirsiniz.