Maranta Bitkisinin Bakımı ve Onarımı

Çiçekler her ortama ayrı bir renk katan hoş kokulu parçalar olarak bilinir. Bazı taze bitki türleri ise ev ve işyerlerine kolayca uyum sağlayarak pek çok alanda bakmanıza imkan tanır. Maranta olarak bilinen dua bitkisi de bu çiçek türlerinden biridir. 

Çiçekler her ortama ayrı bir renk katan hoş kokulu parçalar olarak bilinir. Bazı taze bitki türleri ise ev ve işyerlerine kolayca uyum sağlayarak pek çok alanda bakmanıza imkan tanır. Maranta olarak bilinen dua bitkisi de bu çiçek türlerinden biridir. 

Maranta kendine özgü yapısı ile sevenlerini kendine hayran bırakan özel bir bitkidir. Geceleri şeklini fiziksel olarak değiştiren dua bitkisi adeta dua eden bir kişinin ellerini andırdığı için bu isimle anılır. Maranta bitkisinin tüm türlerinde bu farklı yapıyı görmeniz mümkündür. Hassas yapraklara sahip olduğu için marantanın bulunduğu alanda oldukça dikkatli davranmak gerekir. Genel olarak bu bitki türü sıcak havaları sever fakat soğuk havadan çok çabuk etkilenir. Dua bitkisi bir süre soğuğa maruz kaldığında yapraklarında oluşan kuruma ile farklılığı size hissettirir. Soğuk hava devam ederse zamanla yaprakları kaybedebilirsiniz. 

Maranta ile evinize farklı bir enerji katmak isteyebilirsiniz. Bunun için öncelikle dua bitkisinin bakımına dair pek çok detayı bilmeniz gerekir. İşte dua bitkisinin bakımında dikkat edeceğiniz detaylardan bazıları; 

Sulama 

Dua bitkisi özellikle yaz döneminde sulanmaktan çok hoşlanan bir tür olarak karşınıza çıkar. Ancak kış aylarında daha az sulamaya ihtiyaç duyduğunu bilmenizde fayda var. Her mevsim yapraklarının su püskürterek nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında yaprak nemlendirmesi harika olacaktır. 

Toprak Seçimi 

Genel olarak dua bitkisi nemli toprakları sevmesi ile bilinir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey toprağın sürekli çamur halinde olmasından kaçınmanız olacaktır. Buna göre dua bitkisinin toprağına dokunduğunuzda hafif bir nem hissetmeniz gerekir. Islaklık ve nem birbirinden ayrı olduğu için bu detayı göz ardı etmeyin. 

Işık 

Dua bitkisini evde bakmayı düşünüyorsanız hafif bir ışığa ihtiyaç duyduğunu bilmeniz gerekir. Onun rahatı için balkon ve pencere gibi perdeli alanlarda konumlandırmanız çok daha iyi olacaktır. Bu sayede gölgeli bir şekilde ışık alacaktır. 

Yaprakları Zarar Görmüş Maranta (Dua Çiçeği) Nasıl Onarılır?

Çoğu zaman zarar görmüş, hastalanmış bir bitkiyi sararan yapraklarından, bakım yaparken kaza sonucu yaralanmış veya kesilmiş sağlıklı yapraklardan ve estetik görünümü bozan küçük, deforme olmuş yapraklardan anlarız. Bu gibi durumlarda bitkilerin dinlenme ve gelişim dönemlerine göre yaprakları kesmek gerekebilir. Ancak türüne göre farklılık gösteren marantalar, diğer çiçeklerden farklı olarak besin ve enerjiyi yapraklarından çok köklerinde saklarlar. 

Maranta bitkisinin sağlıklı oluşu yumrumsu köklerinin sağlığına bağlıdır. Ara sıra tek kökten yan sürgün dallar beklenmedik hızda uzatabilirler. Bitkilerin gelişim döneminde yaprakları kesmek çok zararlı olabilir. Ancak gelişim dönemindeki bitkinin yeterli sayıda sağlıklı yaprağı varsa gereksiz olan zarar görmüş yaprakları kesmenin bir zararı olmayacaktır. Gelişim döneminde olan maranta bitkinizi onarırken toplamda 4 yaprağı kalacak şekilde kesmeniz gerekmektedir.
 

 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler