Menekşe Bakımı

Çiçekler büyülü kokusu ve eşsiz rengi ile her yaştan insanı kendine çekiyor. Bazı çiçekler ise kokusuz olsa dahi anlamıyla dünyanıza renk katmayı başarıyor. Kokusuz ve farklı renk seçeneklerine sahip olan menekşeler de bunlardan biri.

Çiçekler büyülü kokusu ve eşsiz rengi ile her yaştan insanı kendine çekiyor. Bazı çiçekler ise kokusuz olsa dahi anlamıyla dünyanıza renk katmayı başarıyor. Kokusuz ve farklı renk seçeneklerine sahip olan menekşeler de bunlardan biri.

Şarkılara ve şiirlere konu olan menekşeler aynı zamanda hassas yapısıyla biliniyor. Bu nedenle balkonlarınıza renk katan menekşelerinize ilgi göstermenizde fayda var. Bir menekşe edinmeden önce çiçeğin özellikleri ve bakımı hakkında ön bilgiye sahip olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Hassaslığı ile dikkat çeken menekşeler ev bitkileri arasında yer alıyor. Bu nedenle evin hangi bölmesine , nasıl koyacağınız çiçeğin gelişimi açısından önemli. 

 

İşte menekşe bakımında dikkat edilmesi gereken diğer detaylar;

Menekşenin toprağı hafif olmalı  

Menekşeler kökü uzun olmayan ve yüzeysel bir alanda yetişebilen çiçekler arasında yer alıyor. Menekşelerin saksı ve toprak seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Menekşeler bahçe toprağında gelişme gösteremediği için uygun ürünü alarak büyümesini kolaylaştırmanızda fayda var. Oldukça hafif bir toprakla yaşayan menekşelerin kök kısmı hava alabileceği bir yapıya ihtiyaç duyar. Bu nedenle nemli ve yoğunluğu düşük olan toprak çeşitlerini alabilirsiniz. 

Menekşeleri derin saksılara yerleştirmeyin  

Hassas yapısı ile dikkat çeken menekşeler uygun olmadığı saksıda ne kadar bakım yaparsanız yapın kolayca çürüyebilir. Çiçeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve çürümemesi için saksıların geniş ağızlı olmasına dikkat edin. Sırlı saksılar tercih ederek menekşenin nem dengesini koruyabilir ve daima canlı çiçeklere sahip olabilirsiniz. 

 

Güneş ışığına dikkat edin  

Menekşelerin güneşin dik açıyla geldiği ortamlarda yaşayamadığını duymuşsunuzdur. Aydınlık ortamı seven menekşeler, güneş ışığı ile birebir temas ettiğinde ilk günkü canlılığını yitirebiliyor. Bunun yerine çiçeğinizin perde arkasından dolaylı bir şekilde ışık almasını sağlamak çok daha faydalı olacaktır. Menekşeyi koyacağınız alanın ışık alma durumuna göre doğu ya da kuzey taraflarını tercih edebilirsiniz. 

Sulamayı kontrollü bir şekilde yapın  

Su konusunda oldukça duyarlı olan menekşeleri rutin halinde sulamadığınızda istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Menekşeler çoğunlukla az sudan ya da fazla sudan ölen bitki türleri arasında yer alıyor. Çiçeğinizin toprağı kurumadan sulama yapmak zamanla çürümesine neden olan faktörler arasında yer alıyor. Menekşeyi sulamakla ilgili net bir bilgi arıyorsanız toprağın nem dengesini kontrol edebilirsiniz. Yaz aylarında haftada iki kez sulamak yeterli olacaktır. Kış aylarında ise toprağın durumunu kontrol ederek haftada bir sulama yapmanız gerekiyor. 

 

Nem dengesini sağlayın  

Menekşeler aydınlık ortamları sevdiği kadar neme de bayılır. Bu nedenle çiçeği yerleştireceğiniz iç mekan ayrı bir önem taşır. Menekşeyi almadan önce ona uygun nemli bir alan seçmenizde fayda var. Çiçeğin ev ortamında konulduğu alanların başında mutfak geliyor. Ocakta pişen yemeklerden oluşan nem sayesinde menekşeler ihtiyacı olan neme kolayca ulaşıyor. Mutfakta doğrudan güneş almayan bir yere koyarak sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunabilirsiniz. 


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler