Mor Salkım Ağacı Bakımı ve Yetiştirilmesi

Şarkılara konu olan mor salkım çiçeği sizin de balkonlarınızı süslesin istemez misiniz? Mis kokusuyla bahar aylarının başlangıcının müjdesini veren mor salkımlı ağaç ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda toparladık. 

Şarkılara konu olan mor salkım çiçeği sizin de balkonlarınızı süslesin istemez misiniz? Mis kokusuyla bahar aylarının başlangıcının müjdesini veren mor salkımlı ağaç ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda toparladık. 

Botanikte  Wisteria olarak da bilinen mor salkım ağacının ana yurdunun Çin olduğu bilinmektedir. Yaklaşık 70 yıl ömrü olan bu ağaç, 20 metreden daha fazla uzayabilme özelliğine sahiptir. Çiçeklerinin içerisinde çok fazla tohum bulundurmaktadır. Çiçekleri genellikle mavi-mor ve beyaz renkte olan bu ağaç salkım durumundadır. Genellikle bir nesneye sarılarak yetiştirilir. Türkiye’de beyaz rengini görmek zor olsa da mor olanlarını görmek mümkündür.

Yılda iki kere çiçek açan ağacın çiçeklenme zamanlarına bakıldığında Nisan ayından itibaren ilk çiçeklerin açıldığı ve ikinci kez Haziran ayında çiçek açmaya başladığı, ardından yaz aylarında çiçek açmaya devam ettiği görülmektedir. İlkbahar mevsiminde yapraksız çiçek açarken yaz aylarında romantik görüntüsü ve hoş kokusu ile kendine hayran bırakan görsel şölenini sergiler.

Mor Salkım Ağacı Bakımı 

 

Yeni ekilen herhangi bir bitki gibi mor salkım ağacı da düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. Toprak seçici bir bitki değildir. İyi gübrelenmiş herhangi bir toprakta yetiştirilmesi oldukça kolaydır; fakat saksıda yetiştirmek isterseniz bu durum değişebilir. Saksıda verim alabilmek için iyi bir bahçe toprağı kullanmanız gerekir. 

Taşlı ve killi topraklar bu bitkinin gelişmesini engeller. Humus bakımından zengin topraklar mor salkım bitkisi için iyi bir alternatif olabilir. Humusu zengin topraklarda gelişimi hızlı ve kuvvetli olduğu için her ay budama yapmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Bahçenizde yetiştirdiğiniz mor salkım bitkisinin büyümesi yavaş ve yaprakları cansız görünüyorsa bitkiye gübre desteği yapmanız gerekir. Fidan büyüdükten sonra yaprakları cansız görünmeye devam ediyorsa bitki yeterince güneş görmüyor ya da etkili olduğu toprakta azot fazlalığı var demektir. Bu durumu düzeltmek için gübre desteği yapmanız gerekir. 

 

Mor Salkım Ağacı Yetiştirilmesi 

 

Mor salkım ağacını yetiştireceğiniz yer iyi seçmeniz gerekir. Sarmaşık türlerinden bir ağaç olduğu için yanına tutunabileceği materyalleri yerleştirmek oldukça önemlidir.  

Aşırı sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklıdır. Rüzgarlı havaları çok sevdiğinden onu rüzgara karşı dikmeniz gerekir.

Dikildiği yerin onlar için geniş alan olması önemlidir. Başka bir ağaç onun gelişimini yavaşlatabilir. Gelişmeye başladığında sık sık budama ihtiyacı duyar. Budamayı ihmal etmemeniz gerekir. 
Su ihtiyacı fazla olan bir bitki olduğu için özellikle yaz aylarında sulamayı ertelememek oldukça önemlidir. 

Bulunduğu alanın güneş görmesine dikkat edilmelidir çünkü bu bitki karanlık ortamları sevmez ve güneş görmediği takdirde çiçek gelişimini durdurabilir. Devamlı güneşte kalması da önerilmez, günün birkaç saati güneş görmesi gelişimi için yeterli olacaktır.

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler