Mükemmeliğin Temsilcisi: Hüsnü Yusuf Çiçeği

Karanfiller ile aynı aileden gelen ve bilimsel adı Dianthus Barbatus olan Hüsnuyusuf çiçeği, fırfırlı görünümdeki çiçek kenarları ile harika bir görünüme sahip.Adeta büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Hüsnuyusuf çiçeği; beyaz, pembe, mor ya da kırmızı gibi çeşitli renklerde olabiliyor.

Karanfiller ile aynı aileden gelen ve bilimsel adı Dianthus Barbatus olan Hüsnuyusuf çiçeği, fırfırlı görünümdeki çiçek kenarları ile harika bir görünüme sahip. Adeta büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Hüsnuyusuf çiçeği; beyaz, pembe, mor ya da kırmızı gibi çeşitli renklerde olabiliyor. Oldukça hoş ve baharatlı bir kokuya sahiptir, bu nedenle özellikle çiçek aranjmanlarında tercih edilebilir. 

Hüsnuyusuf Çiçeği Anlamı

Hüsnüyusuf çiçeğinin farklı renkteki çiçekleri, farklı anlamları ifade etse de; Hüsnuyusuf genel olarak mükemmeliği ve inceliği temsil eder. Beyaz çiçeklere sahip Hüsnuyusuf, aynı zamanda saflığı, masumiyeti ve temizliği simgeler. Harika tonlarda olabilen mor renkli hali ise mutluluğu ve samimiyeti temsil ederken, pembe rengi sevgiyi ve merhameti simgeler.

Nasıl Yetiştirilir?

Hüsnuyusuf çiçeğini yetiştirmek oldukça kolaydır, kısa ömürlü 2 yıllık bir çiçektir.  Ancak Hüsnuyusuf çiçeği, kendi kendini yeniden tohumlar ve ekim yapmanıza gerek kalmadan, tekrar açabilir. Bunun için kuruyan Hüsnuyusuf’u sadece yerinde bırakmanız yeterlidir. Ekimden sonraki ilk yıl çiçek açma ihtimali düşüktür, ikinci yılda çiçek açacaktır. Tam boyutlu Hüsnuyusuf çiçekleri yaklaşık olarak 35-40 cm kadar yüksekliklere ulaşabilirler. 

 

 

Hüsnuyusuf Saksıda Yetiştirilebilir mi?

Saksıda yetiştirmek için harika bir bitkidir. Boyut olarak aşırı büyümemesi ve bakımının kolay olması nedeniyle, rahatlıkla evinizdeki saksılarda yetiştirebilirsiniz. Yalnız birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz, çiçeklerin sağlıklı büyümesi adına önemlidir. Bunlardan ilki, saksıyı çiçeğin güneş alabileceği bir yere konumlandırmanız gerektiğidir. İkincisi ise çiçeğinizi düzenli bir şekilde sulamaya özen göstermelisiniz, toprak çok kurumamalıdır.

Ekim

Karanfile oldukça benzeyen ve harika görünüme sahip Hüsnuyusuf’un tohumlarını, ilkbaharda havalar ısınmaya başlayınca ekebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeye göre nisan sonu ya da mayıs ayının başları ekim için idealdir. Eğer iç mekanda ekebilme imkanınız var ise, 2-3 hafta daha erken de ekebilirsiniz. Ancak örneğin bahçenize ekmek istiyor iseniz, havaların ısınmasını beklemeniz daha iyi olacaktır.

Çiçeğin tohumları için toprağı derince kazmanıza gerek yoktur; yarım santimetre civarı derine ekip, üstünü güzelce toprak ile kaplamanız yeterli olacaktır. Güneş alabileceği bir yere dikmeniz daha iyi olacaktır. Ekerken tohumlar arasında 10-15 cm civarı aralıklar bırakmanız, daha rahat yetişebilmelerini sağlayacaktır. Toprak ne sert ne de çok yumuşak olmalıdır, aynı şekilde toprak iyi drene olmalıdır ancak tamamen kurumasına da izin vermemelisiniz. Toprağın besin açısından zengin olması, çiçeğin daha sağlıklı olmasını ve daha kolay çiçek açmasını sağlayacaktır.

Işık

Hüsnuyusuf, güneşi seven ve aynı zamanda saksı çiçeği olarakda yetiştirilen bir çiçektir. İster evinizde bir saksıya ekin, ister bir bahçeye; çiçeği, güneş ışığı alabileceği bir şekilde konumlandırmaya dikkat etmeniz gerekir.

Sulama

Toprağın kurumasını önlemek için haftada en az 1-2 kez sulamanız tavsiye edilir. Hüsnuyusuf kuru toprağı sevmez, toprağın nemli olması yeterlidir. Toprak, neredeyse çamur olabilecek kadar sulu olmamalıdır ancak çok kuru da olmamalıdır.


 

whatsapp facebook twitter linkedin pinterest


Benzer Makaleler